"Ooit hoop ik een mooie televisie carrière te krijgen als weerman. Dat zou ik prachtig vinden.”
"Ooit hoop ik een mooie televisie carrière te krijgen als weerman. Dat zou ik prachtig vinden.” Foto: Ger den Reijer

Stefan van der Gijze, de Hellevoetse Ed Aldus

Algemeen 1.685 keer gelezen

Hellevoetsluis - Wie over het weerbericht in het Rijnmond gebied praat, denkt meteen aan Ed Aldus. Naar zijn weerpraatjes met Rotterdamse tongval luisteren veel mensen.

Ed maakte op Twitter de volgende aankondiging: “Volgen jullie weerman Stefan van der Gijze (@MeteoVoorne) al? Wij doen samen het weer op Radio Rijnmond. Volg hem en blijf goed op de hoogte van het weer”. Sindsdien is het duidelijk: er is nog een weerman actief bij Radio Rijnmond! Opnieuw op Twitter lezen we op het account van Stefan: “Dagelijkse Weersverwachting | Extreem weer ? | Sportliefhebber | Fitness | Coaching”. Stefan woont in Hellevoetsluis, dus tijd om bij te praten met hem.

Pagina 704
Stefan is geen geboren Hellevoeter, hij is een echte Rotterdammer. Hij vertelt: “We hebben in Hoogvliet gewoond, daarna verhuisden we naar Hellevoetsluis.” Toen al volgde hij met veel interesse het weer. “Ik ving regenwater op in emmers, hield op lijstjes de binnen- en buitentemperatuur bij en toen het zo hard ging vriezen in 1997 en er uiteindelijk een Elfstedentocht werd verreden, werd ik helemaal gek. Ik gooide in onze eigen tuin water om te zien hoe hard het vroor en pagina 704 van Teletekst was mijn favoriete scherm.”

Stefan vertelt er nog bij dat hij in die maand van strenge vorst ook vaak het telefoonnummer van het weerbericht belde. “Van mijn ouders kreeg ik toen aan het eind van de maand te horen dat ik voor 300 gulden had verbeld”. Hij ging naar de Politieacademie, voltooide die en werd agent. Zeven jaar lang diende hij en dat met groot plezier. Toch maakte hij daarna een switch en ging voor zichzelf werken. Sportvoeding en fitness, daar verdiende hij zijn geld mee. Maar, al die jaren bleef het weer zijn interesse behouden. Stefan is al weer geruime actief met weernieuws voor onze omgeving via zijn Twitter account @MeteoVoorne.

Op dit moment heeft Stefan eigenlijk twee banen. Hij vertelt daarover: “Ik werk in de beveiliging bij een psychiatrische instelling en ben al enige tijd in dienst bij Radio Rijnmond.” Over de eerste baan laat Stefan niet zo veel los, over de tweede des te meer.

“Ik werd op een gegeven moment benaderd door Ed Aldus van Radio Rijnmond. Hij had de berichten op mijn Twitter account gelezen en ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Vervolgens werd ik aangenomen om voor Radio Rijnmond het weer te gaan presenteren op de dagen dat Ed vrij, of met vakantie is. Daarnaast maak ik op die dagen het weerbericht dat op https://www.rijnmond.nl/weer te lezen is. Dit betekent dat Stefan vrijwel dagelijks vroeg uit de veren is. “Om 4.30 uur sta ik op en bestudeer ik de weerkaarten. Die vertaal ik naar een weerbericht en dat komt op de website te staan. Daarna presenteer ik op de radio om 6.30 uur het weerbericht. Dat gebeurt gewoon vanuit de garage hier.” Vervolgens komt Stefan nog een aantal keer op een dag in de lucht met het weerbericht.

Extreem
Extreem weer, en dan met name regen, dat is waar Stefan op kickt. Zijn partner Pamela valt in: “Als ik ’s nacht om half drie de voordeur hoor opengaan, dan weet ik dat Stefan ergens is gaan kijken naar het weer. Zoals vorige week, toen er zoveel onweer in de lucht zat. Dan rijdt hij naar het Haringvliet en app ik hem of het niet gevaarlijk is.” Stefan deed ook, samen met een cameraman op het strand live-verslag van de kracht van de recente storm Eunice. “Extremen, daar heb ik grote interesse in.” Stefan vult aan dat hij ook helemaal maf is van sneeuw. “Zodra er sneeuw is gevallen in bijvoorbeeld de Ardennen, stappen we in de auto en gaan we er heen. Heerlijk, sneeuwballen gooien en ravotten in de sneeuw.”

Vanaf eind dit jaar gaat Stefan ook op TV Rijnmond het weer presenteren. Hij vertelt er over: “Ed Aldus is al bijna 30 jaar weerman, doet het met superveel plezier, maar wil het wat rustiger aan doen. Dat betekent dat ik de kans krijg om samen met hem ‘het weer’ voor Radio- en TV-Rijnmond te gaan doen. Ja, dat wordt weer een nieuwe stap, ik kan niet wachten tot het januari 2023 is.”

Uit de krant