Afbeelding

ISC The Bridge groeit uit zijn jasje

Algemeen 1.065 keer gelezen

Oostvoorne - Eind van het jaar gaat The Bridge verhuizen naar Stationsweg 33 in Oostvoorne. Het zeemanshuis groeide uit zijn jasje. Ondanks de coronajaren heeft het sinds de oprichting zes jaar geleden al ruim 12.000 bezoekers ontvangen. De bezoekersaantallen liggen nu stabiel op zo’n 300 zeelieden per maand.

De huidige behuizing van International Seafarers’Centre (ISC) The Bridge in het cultureel centrum De Man in Oostvoorne moest worden aangepast. Er is meer ruimte nodig om niet alleen zeevarenden maar ook alle vrijwilligers een fijne plek te bieden. Zo’n 30 vrijwilligers brengen bezoeken aan boord voor een gesprek, verkopen de broodnodige SIM-kaarten, nemen bestelde pakketjes mee en meer. Het zeemanshuis heeft een eigen busje – destijds een donatie van de Stichting Welzijn Zeevarenden Rotterdam – waarmee de vrijwilligers zeevarenden kosteloos van en naar hun schip brengen. Inmiddels is er een nieuwe hybride bus.

De nieuwe locatie is ruim (160 m2), licht en heeft de mogelijkheid van een terras op eigen terrein waar ook de bus kan worden opgeladen. “We hebben dan de ruimte voor een goede ontvangst van de zeevarenden, een stilteruimte waar ook een gesprek met een havenpastor of diaconaal werker kan plaatsvinden en een gescheiden ruimte voor administratie en vrijwilligers die hun bezoeken aan de schepen kunnen voorbereiden”, aldus Jan Bakker, bestuurslid van het International Seafarers’ Centre The Bridge, zoals de naam officieel luidt. “We willen graag in Oostvoorne blijven, omdat de woonkern met winkelstraat en restaurants het dichtst bij de havengebieden van Maasvlakte en Europoort ligt. Dat betekent korte aanrijtijden en alle voorzieningen dichtbij.”

Vrienden van The Bridge

Inmiddels is de groep ‘Vrienden van The Bridge’ opgericht. Daar was behoefte aan, omdat er een groep mensen en bedrijven is die financieel bij willen dragen aan het succes van The Bridge om te dienen als ‘a home far away from home’. Die bijdragen zijn zeer welkom voor de exploitatie. Geïnteresseerden die op deze manier willen helpen bij het sociaal maatschappelijk werk van The Bridge kunnen zich melden bij de coördinator Marco Benedict via coordinator@isc-thebridge.com. Hij zal dan een afspraak maken om de mogelijkheden uit te leggen.

Coronatijd

De coronatijd is voor de vrijwilligers en voor de financiën van The Bridge een zware tijd geweest. Het vrijwilligerswerk lag voor een groot gedeelte stil, maar het centrum had wel te maken met doorlopende kosten. Gelukkig hebben de landelijke en lokale overheden een bijdrage geleverd om deze tijd financieel te kunnen overleven. Het Port Welfare Committee in Rotterdam is ook ruimhartig geweest in het doorbetalen van subsidiegelden. Deze stichting onder voorzitterschap van havenmeester René de Vries ondersteunt initiatieven die het welzijn van zeevarenden in Rotterdam bevordert en helpt The Bridge financieel sinds de start in 2016. Havenmeester René de Vries; “The Bridge is inmiddels echt uitgegroeid tot een begrip in de Rotterdamse haven waar we trots op kunnen zijn.”

Er zijn in de havens van Rotterdam-Rijnmond vier zeemanshuizen. Van zee uit gezien in Oostvoorne, Brielle, Schiedam en Moerdijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant