Afbeelding
Foto: PR
Column

Fietspad

Algemeen 1.003 keer gelezen

Ik ben de enige in de wijde omgeving met een gewone fiets. Althans, zo lijkt het. Iedereen fietst, snort en stept me voorbij, of zou het aan mijn conditie liggen?

Ik wil het met u hebben over de fietspaden in Hellevoetsluis. Niet over losliggende tegels, daarover is op facebook voldoende geklaagd.

Het kabinet trekt dik geld uit voor betere fietspaden, men wil dat nog meer Nederlanders fietsend naar hun werk gaan. In de Randstad wordt gewerkt aan een Metropolitaan Fietsnetwerk. Mooie woorden, maar fiets eens rond in je eigen gemeente, raad ik de ambtenaren op Voorne aan.

Fiets eens van de Amnesty Internationallaan over de Rijksstraatweg in de richting van Brielle, een weg die veel werkenden en scholieren afleggen. Ik heb het gedaan. Ter hoogte van Vermaat werd ik al bijna van de fiets gereden door een elektrische scooter die ik niet hoorde. Ging maar net goed. Daarna kreeg mijn achterste aardig wat te verduren. Steeds als een bellende snelheidsduivel, vaak boven de zeventig jaar, voorbijkwam moest ik naar rechts en dan hobbel je over diep liggende waterafvoerputten. Lekker is anders. Bij de Nelson Mandelalaan kon ik nog net stoppen voor een haastige automobilist, kennelijk wat laat voor een afspraak. 

Laten we het over Nieuwenhoorn maar helemaal niet hebben. Ze rijden daar de vouwen uit je broek, zeker als er autoverkeer vanuit beide richtingen komt. Na de beklimming van het viaduct over de N57 gaat het een stukje beter, zij het dat je wel je stuur goed moet vasthouden vanwege boomwortels. 

Goed en wel op gang komt er het gevaarlijke oversteekpunt van de weg naar Vierpolders. Zou Rien Kap van IBV daar ook wel eens fietsen, vraag ik me af? “We weten wat er speelt en weten overal op het eiland de weg,” liet hij onlangs optekenen, dus ik neem aan van wel.

Tot aan Brielle gaat het vervolgens vrij aardig, maar zodra je daar bij de wijk Nieuwland aankomt wordt het weer ploeteren. Losse tegels, kruispunten waar je als fietser vogelvrij bent en als je eenmaal veilig op het fietspad richting Oostvoorne bent aangekomen, mag je je zegeningen tellen.

Ik hoop dat er heel wat van de beschikbare miljoenen onze kant opkomen. Want de fietspaden moeten breder, veiliger en vrijliggend worden!

Uit de krant