Zoe van Oosterhout neemt het stokje over van Johan van Konijnenburg
Zoe van Oosterhout neemt het stokje over van Johan van Konijnenburg

Dogma is meer dan alleen kunst en cultuur

Algemeen 319 keer gelezen

Hellevoetsluis – Stichting Dogma probeert al vele jaren de wereld en de mensen een beetje mooier maken. Vanaf 1989 is de stichting actief met veel activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Professioneel kunstenaar Johan van Konijnenburg, de grote drijvende kracht achter stichting Dogma, gaat langzamerhand het stokje doorgeven aan Zoë van Oosterhout.

Zoë van Oosterhout is een jong kunstenaar en een aanstormend talent. Van kinds af aan is tekenen en schilderen haar grootste passie. Toen Zoë 4 jaar oud was, bleek al dat ze veel talent had. Zelfstudie, tips en wat advies van beroepskunstenaars, brachten haar verder. Dankzij haar passie en doorzettingsvermogen ontwikkelde ze zich tot een hoog niveau. Bij Dogma voelt Zoë zich enorm op haar plek: “Ik wist niet goed welke opleiding nou goed bij me paste en ben eerst maar eens begonnen als vrijwilligster in ”de Plantage”, bij “Accent”. Ik gaf daar schilderlessen voor de bewoners. Dat heb ik met heel veel plezier 10 maanden lang gedaan. Zo kwam ik ook op het pad van stichting Dogma. Ik wist toen ook welke opleiding ik wilde volgen: de opleiding “persoonlijk begeleider speciale doelgroep”. Deze opleiding en mijn interesse voor kunst sluiten goed aan bij het werk van stichting Dogma. Ik geef les aan de kinderkunstclub en aan de jeugdgroep. Dat vind ik verschrikkelijk leuk. Het is geweldig om de ontwikkeling van de kinderen te zien. Sommige kinderen uit de kinderkunstklas stromen later weer door naar de jeugdgroep, dat vind ik wel bijzonder. Het voelt hier echt als familie, dit is dan ook wat mij betreft, vrijwilligerswerk voor het leven.”

Johan van Konijnenburg is natuurlijk een bekend gezicht in Hellevoetsluis. De excentrieke kunstenaar steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. Als hij over de ontwikkeling van kunst en cultuur in Hellevoetsluis spreekt is hij vol passie. Johan: “Toen ik pas begon was er niet veel medewerking van de gemeente. Voor de raadsleden van een groeigemeente waren kunst en cultuur totaal niet belangrijk. Er was zelfs een moment dat ik zo boos was, dat ik uit protest 8 kuub zand voor het gemeentehuis heb gegooid, daar kon niet iedereen even hard om lachen. In atelier “de oude school” kon ik uiteindelijk beginnen. We hadden daar op een gegeven moment een fijne groep mensen. Toen we daar weg moesten zijn we van locatie naar locatie gestuurd. Ondanks dat, zijn we toch als groep samen gebleven en dat vind ik wel heel bijzonder.” 

Wat Johan en Zoë nu nog graag voor stichting Dogma zouden willen, is een mooie nieuwe locatie. Zoe: “Bij deze locatie hebben we heel veel last van hangjongeren. We werken met mensen met een verstandelijke beperking en die vinden deze situatie heel beangstigend. Het lukt de gemeente niet om aan deze vervelende situatie een einde te maken. Stichting Dogma heeft al zoveel gedaan voor Hellevoetsluis, wij verdienen gewoon een mooie plek.”

Uit de krant

Uit de krant