Afbeelding
Foto: PR
Column

Melden maar!

Algemeen 471 keer gelezen

Er zijn plannen om een ‘Meldpunt bedreigde wetenschappers’ op te richten. Uiteraard ben ik het er volledig mee eens dat een wetenschapper zijn of haar werk in volledige veiligheid en onafhankelijkheid moet kunnen verrichten, maar opnieuw een meldpunt? 

Als ik Google vraag hoeveel meldpunten er zijn in Nederland, krijg ik als reactie: “Nederland telt inmiddels meer dan 1.000 verschillende meldpunten, hulplijnen en helpdesks van verschillende organisaties zoals overheden en semioverheden, instellingen, bedrijven en politieke partijen. Burgers kunnen daar hulpvragen, klachten, tips, ervaringen of andere meldingen doorgeven.” 

Duizend meldpunten, ziet u door de bomen het meldpunt nog? Meld Misdaad Anoniem is één van de bekendste, maar kent u het meldpunt dupe van je data, of het meldpunt Broodfok? Het meldpunt onveilige slimme apparaten? Of het meldpunt Studiekeuzecheck? En wat te denken van het meldpunt voor Onbegrijpelijke Zaken. Met als ondertitel Huh? Wat bedoelt u? Ik maak geen grapje, het bestaat echt! Net als het meldpunt Gesjoemel met scootmobielen. Er is zelfs een website waarop je kunt zien bij welk meldpunt je terecht kunt voor het doorgeven van meldingen! 

Kent u trouwens één van de voegende meldpunten? Meldpunt ontoegankelijke apps, meldpunt “ik ben niet beperkt genoeg”, meldpunt ontoegankelijke overheidswebsites, meldpunt Signalering Onjuist Spatiegebruik, meldpunt Onwaarheden Joep Dohmen en het meldpunt minder regels? Ik had er nog nooit van gehoord! De gemeente Hellevoetsluis heeft trouwens ook een meldpunt, ‘Melding woon- of leefomgeving’ geheten. Sommige bedrijven spelen handig in op onze drang naar het oprichten van meldpunten. Zij noemen hun bedrijf een meldpunt en proberen vervolgens zaken te doen. Het Meldpunt Ongedierte is hier een voorbeeld van. Ik denk dat het tijd wordt om een zogenaamd kwaliteitskeurmerk voor meldpunten op te richten. 

Kwaliteitskeurmerken hebben we trouwens eveneens te over. Hier zou ik opnieuw een column mee kunnen vullen. Kwaliteitskeurmerken zijn gedeeltelijk ook big business. Richt een keurmerk op, benoem specificaties waaraan men moet voldoen en verkoop vervolgens vlaggen, schilden (kijk eens wat een schild met ‘hofleverancier’ erop kost), of de toestemming om het logo op een website of verpakking te vermelden. Beunhazen te over. Zelfs als je dood bent zou je nog iets kunnen melden. Daarvoor bestaat het Landelijk meldpunt bij overlijden. Grapje, dit is een website die je doorverwijst naar de dienstdoende uitvaartondernemer!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant