Een dikke duim voor alle kanjers die hun diploma hebben behaald.
Een dikke duim voor alle kanjers die hun diploma hebben behaald. Foto: Wil van Balen

Diploma’s en medailles uitgereikt

Algemeen 176 keer gelezen

Hellevoetsluis - “Jong geleerd, oud gedaan.” Burgemeester Milène Junius gebruikte dit spreekwoord om aan te geven wat de programma’s ‘Instapje’ en ‘Opstapje’ van het Kindteam van Stichting Push betekenen voor kinderen en hun ouders.

De burgemeester was naar buurtcentrum De Klinker gekomen voor de uitreiking van de diploma’s en medailles aan de kinderen die de afgelopen periode hebben meegedaan aan één van deze programma’s. Hiermee werden de kinderen en hun ouders in het zonnetje gezet voor hun harde werken in het afgelopen jaar. In haar toespraak gaf de burgemeester aan hoe belangrijk het is dat kinderen goede begeleiding krijgen op weg naar de basisschool en dat ze content was met het feit dat deze activiteit al zo lang en succesvol in Hellevoetsluis plaatsvindt. “Jullie kunnen echt trots zijn,“ wendde de burgemeester zich vervolgens tot de kinderen, “en wat zijn jullie prachtig geschminkt.” Vervolgens werden de kinderen één voor één naar voren geroepen om het diploma en de medaille in ontvangst te nemen. De ouders keken met een big smile toe.

Pientere pedagogen
Margot Kleijntjens is orthopedagoog en zij werkt al 32 jaar als leidinggevende bij het Kindteam. Margot vertelt: “Ouders en scholen helpen het beste uit kinderen te halen is onze passie. Elk kind is anders, ook is elke vraag anders dat maakt ons werk elke dag interessant.” Op dit moment zijn er ruim 80 kinderen die gebruik maken van de programma’s. Leden van het Kindteam bezoeken de kinderen thuis en helpen hen én hun ouders om zich voor te bereiden op hun schooljaren. Margot: “We helpen bijvoorbeeld de ouders te laten zien wat spelend leren kan inhouden. Dit doen we door gewoon op de grond bij de kinderen te gaan zitten en vervolgens te puzzelen, lezen of gewoon een spelletje te doen. We houden er rekening mee, dat sommige ouders in hun land van herkomst geen onderwijs of anders onderwijs hebben genoten dan hier het geval is.” Margot vertelt verder dat het ook soms nuttig uitpakt als ouders bijvoorbeeld wordt geleerd om grenzen te stellen. Gekscherend noemt ze de leden van haar 13-koppig team wel de ‘pientere pedagogen,’ die ouders en hun kinderen ondersteuning bieden.

Het Kindteam van Stichting PUSH werkt op het gebied van de educatieve ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 9 maanden tot en met 6 jaar. Ouders en hun kinderen kunnen worden doorverwezen door bijvoorbeeld het consultatiebureau of de peuterspeelzaal. Er worden verschillende stappenprogramma’s aangeboden en de hulp is preventief. Soms wordt ook een signalerende rol opgepakt, dan volgt overleg en samenwerking met andere professionals. Het doel van de stappenprogramma’s is het bevorderen van een betere aansluiting op de basisschool.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant