Met Muziek Op School krijgen basisschoolleerlingen, als onderdeel van hun lespakket, muziekonderwijs.
Met Muziek Op School krijgen basisschoolleerlingen, als onderdeel van hun lespakket, muziekonderwijs.
Foto’s

Eindejaarsconcert Muziek op School

Algemeen 291 keer gelezen

Hellevoetsluis - Leerlingen van de basisscholen De Bron en De Brandaris gaven maandagmiddag een eindejaarsconcert in de Petrakerk. In de ochtend hadden ook basisschool Het Palet en de Hendrik Boogaardschool hun beste muziekbeentjes voorgezet.

Daphne Hermans van de bibliotheek Hellevoetsluis gaf met drie collega’s ondersteuning aan het muziekproject. Daphne: “Het concert van vanmiddag is het resultaat van een jaar lang muziekles op school. Alle Hellevoetse basisscholen kunnen gebruikmaken van het basispakket van ‘Muziek op School’ en de leerlingen die vandaag meewerken aan de uitvoering zitten op scholen die ook het zogenaamde pluspakket aanbieden. Door het pluspakket krijgen de groepen 5 en 6 een jaar lang instrumentlessen van een vakdocent.”

Wethouder van Cultuur, Margriet den Brok, was naar de Petrakerk gekomen om het concert te beluisteren. Zij heette iedereen van harte welkom vertelde dat het erg belangrijk is dat kinderen kunnen kennismaken met muziek. “In muziek kun je alles kwijt, je emoties als verdriet en blijdschap, maar onderzoek heeft uitgewezen dat je je ook beter kunt concentreren en dat zelfs je hersenen zich beter ontwikkelen door de muziek. En ik heb mensen die muziek maken nog nooit zien ruziemaken,” sprak de wethouder.

Je moet er op blazen
Voor het optreden spraken we kort met Ylva, die een jaar lang keyboardles heeft gehad op school. “Ik ben best wel een beetje zenuwachtig, maar heb er altijd zin in om muziek te maken,” vertelt Ylva. “Ik vind het echt leuk om op school met muziek bezig te zijn en hoop dat we ook na de vakantie weer muziekles zullen krijgen.” Daarna kijkt Ylva rond in de kerk, “mijn opa en oma zie ik nog niet.”

De kerk loopt vervolgens stap voor stap vol met belangstellenden, met natuurlijk ook de opa en oma van Ylva. Daarna komen de kinderen naar voren, onder een groot applaus. We vragen één van de moeders of haar kind ook meespeelt in het orkest. Het antwoord is een glimlach waard! “Jazeker, hij doet mee, maar waarop hij speelt weet hij zelf ook niet. Hij vertelt alleen dat hij er op moet blazen.”

Het concert bestaat uit een vijftal nummers, met een onderbreking voor een drumsolo van docent Richard. Deze pakt gelijk zijn moment door de kinderen en alle aanwezigen aan te sporen tot een vraag- en antwoordspelletje waarbij niet gesproken wordt, maar geklapt. Hij levert een enthousiast samenspel op. Na het laatste nummer, het K3-nummer Oya Lélé, volgt een daverend applaus met trotse gezichten van de kinderen. De wethouder krijgt het laatste woord. “Mijn dag kan niet meer stuk,” sprak zij, “iedereen heel erg bedankt en een fijne zomervakantie toegewenst.”

Muziek op School
In 2021 gaf de Hellevoetse gemeenteraad groen licht zodat de Basisscholen nog vier jaar kunnen doorgaan met het project ‘Muziek Op School’. Met Muziek Op School krijgen basisschoolleerlingen, als onderdeel van hun lespakket, muziekonderwijs. Verschillende studies laten zien dat dit grote voordelen heeft voor onder meer het leervermogen en zelfvertrouwen van kinderen. Het project wordt door verschillende landelijke organisaties als voorbeeld van goede muziekeducatie voor de rest van Nederland gepresenteerd. Wethouder Margriet den Brok presenteerde vorig jaar Muziek Op School aan Koningin Máxima, beschermvrouwe van de landelijke organisatie Meer Muziek in de klas.

Muziekplan
De scholen krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van een ‘Muziek op School Basis Pakket’ met leuke muziekactiviteiten en advies. Met het ‘Plus Pakket’ kunnen groepen 5 en 6 een jaar lang instrumentlessen krijgen van een vakdocent. De leerkrachten krijgen ondersteuning bij het geven van muziekles. Ook komt er een muziekplan voor de school. Hierin staat hoe zij aan de slag gaan met muziek. Uiteindelijk sluit de school het jaar af met een eindejaar concert. De leesconsulenten van de bibliotheek leveren ook hun bijdrage; zij worden nu ook ingezet als muziekconsulent.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant