Patrick Csanyi ,Yvonne Snoey en Timon Brosky
Patrick Csanyi ,Yvonne Snoey en Timon Brosky
In the sportlights

Inclusief sporten in Voorne aan Zee in oprichting

Algemeen 23 keer gelezen

Sporten en bewegen is gezond en niet alleen omdat je er fit van wordt. Wie regelmatig sport merkt allerlei positieve veranderingen in het leven. Het zorgt ook voor ontmoeting en uiteraard plezier! In het item ‘in de sportlights’ belicht Patrick Csanyi, buurtcoach in Westvoorne iedere maand verschillende invalshoeken van sport, vooral om anderen te inspireren.

Deze maand in de sportlights: ‘Inclusief sporten in Voorne aan Zee in oprichting’. Timon Brosky, Yvonne Snoey en Patrick Csanyi, coördinatoren van de sportakkoorden in Voorne aan Zee i.o. hebben in juni 2022 een samenwerking getekend met Uniek Sporten.

Uniek Sporten is hét online sportplatform van Nederland voor aangepast sporten. Hier komen vraag en aanbod op het gebied van sporten met een beperking samen en kun je alles vinden over sporten en bewegen met slechts één doel: sporten en bewegen met een beperking de normaalste zaak van de wereld maken..

Op de website www.unieksporten.nl vind je informatie over alle mogelijke sporten en waar je die kunt beoefenen bij jou in de buurt. Je kunt een aanvraag doen om een sporthulpmiddel uit te proberen of aan te schaffen, sportadvies op maat aanvragen en je leest er het laatste nieuws op het gebied van sport, lifestyle en inspirerende verhalen van andere sporters die je voor gingen. Ook vind je info over het opstarten van een crowdfunding als je zelf een sport- en beweegactiviteit voor mensen met een beperking wil starten.

Marian Schouwaert is kinderfysio in Westvoorne en legt uit waarom het van belang is dat ook mensen met een beperking moeten kunnen sporten- en bewegen: ‘Alleen door vereende krachten kunnen we álle kinderen en (jong) volwassenen met een beperking, van ADHD tot rolstoel afhankelijk, de kans bieden om te sporten. Dat sporten niet alleen de fysieke aspecten verbetert, weet iedereen natuurlijk allang. Maar meedoen in sport kent veel meer voordelen. Denk aan sociale vaardigheden, lekkerder in je vel zitten en beter slapen. Kinderen en (jong) volwassenen hebben juist behoefte om zowel fysiek als mentaal actief te zijn, gewoon net als ieder ander mens. Door de kennis en vaardigheden van de lokale professionals te gebruiken in de vele keuzemogelijkheden van sporten krijgt iedere inwoner van Voorne aan Zee dezelfde kansen op sportbeoefening. Zo staat er straks niemand meer langs de zijlijn in onze prachtige gemeente!’

VV Nieuwenhoorn heeft al enkele jaren een succesformule met het G-team. Steijn, Ricardo, Karin en Patricia leggen uit waarom het G-team bij deze voetbalclub zo’n succes is: ‘De kinderen die bij ons trainen staan met stip op 1. Onze vaste trainers maken er twee keer in de week, ongeacht het weer een leuk uurtje van. De kinderen kunnen op een aangepast tempo het voetballen onder de knie krijgen en leren waar ze in wedstrijden mee te maken kunnen krijgen. De trainers kijken wat haalbaar is en werken daar met de kinderen langzaam naar toe. Maar we zijn er niet alleen voor het voetballen, soms merken we dat kinderen met iets zitten. Wij vragen dan of ze er over willen praten. Vaak willen zij dit wel en dat lucht uiteraard op voor hen! Dit stukje ondersteuning in combinatie met de vaste trainers, coach & coördinator die op alle vlakken er voor ze zijn maakt dit G-team tot een succes! Niet lang geleden vroegen onze trainers aan de kinderen of zij willen spelen om te winnen of voor het plezier. Unaniem zeiden ze voor het plezier! Een wedstrijd spelen is leuk en spannend maar als we dan ook nog winnen is het helemaal een feestje! Dat is van de insteek in ons team.’

Tot slot hebben de Yvonne, Timon en Patrick nog een boodschap voor inwoners en lokale sport- en beweegaanbieders: ‘Sta open voor inclusiviteit waar mogelijk. De toekomstige gemeente Voorne aan Zee is een officiële samenwerking aangegaan met Uniek Sporten. Een landelijke platform waar het sport- en beweegaanbod per gemeente verzameld wordt. Lokaal hebben we het sport- en beweegaanbod, ook voor mensen met een beperking bij elkaar op de website www.sportiefvoorneaanzee.nl. We hopen dat de inwoners hierdoor makkelijker het aanbod weten te vinden. Als u vragen heeft over dit aanbod dan staan wij voor u klaar!’

Sport- en beweegaanbieders die graag aan de slag willen met het opzetten van inclusief sporten kunnen uiteraard ook aankloppen bij de lokale sportcoördinatoren.

Contact opnemen kan via www.sportiefvoorneaanzee.nl/contact.

Uit de krant

Uit de krant