Afbeelding

Voorne aan Zee heeft drie officiële zeehondenwachters!

Algemeen 812 keer gelezen

Regio - Sinds deze maand mogen Marjolein van Oosten, Ad van den Berge en Martin de Boer uit Westvoorne zich officieel zeehondenwachter noemen. De drie hielden zich al geruime tijd bezig met de eerste hulp van zeezoogdieren aan de kust. Nu hebben ze met succes de speciale opleiding tot zeehondenwachter afgerond. Door de opleiding weten ze nog beter hoe ze kunnen zorgen voor het welzijn van de zeehonden die voor onze kust en op de stranden leven.

Want hoe leuk is het om een zeehond te spotten! Regelmatig zie je ze zwemmen voor onze kust of ze liggen lekker te luieren op een droog gevallen zandplaat. Al enkele jaren is het aantal zeehonden voor onze kust stabiel en daarom zijn er nieuwe afspraken gemaakt met alle betrokken partijen die zich bezig houden met het welzijn van deze prachtige dieren. De afspraken zijn in 2020 vastgelegd in het Zeehondenakkoord. Een van de zaken die nu goed geregeld zijn, is dat er een nieuwe officiële functie is ontstaan: de zeehondenwachter. Sinds dit voorjaar zijn de eerste zeehondenwachters van Nederland officieel opgeleid, waaronder dus de drie inwoners van Westvoorne.

Wat doet een zeehondenwachter? De speciaal getrainde vrijwilligers gaan namens opvangcentra zoals A Seal op meldingen van gestrande zeehonden af. Ze observeren de situatie, creëeren rust rondom het gestrande dier en verplaatsen als het nodig is de zeehond. Ze geven voorlichting en vangen zo nodig gewonde, ernstig zieke of verstrikte dieren en brengen deze naar een opvanglocatie. Dit doen zij altijd in overleg met de opvangcentra en volgens de officiele protocollen die zijn ontwikkeld op basis van wetenschappeijk onderzoek. De drie zeehondenwachters werken hierin nauw samen met A Seal in Stellendam. Zij hebben hiervoor een overeenkomst getekend met stichting A Seal en zijn daarnaast ook betrokken bij de stichting Strand in Zicht.

Het werkgebied van de drie zeehondenwachters bestaat uit het strand van de Maasvlakte, Westvoorne en een gedeelte van de kop van Goeree. Ziet u een zeehond op het strand en heeft u het vermoeden dat de gezondheid in gevaar is, bel dan een van de zeehondenwachters op 144.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant