Afbeelding
Foto: PR
Column

Rijdt uw auto al zelf?

Algemeen 129 keer gelezen

Heeft u een auto die ‘kunstjes’ kan? De ruitenwissers gaan automatisch aan, de lichten idem. Nog een stapje verder en uw karretje houdt u binnen de lijnen van de weg en in de file kunt u rustig uw krantje lezen, want de auto volgt de voorganger vlekkeloos. En stopt op tijd, hopelijk!

Als er geen file staat, dan zorgt uw cruisecontrol er voor dat u met een mooie constante snelheid voortzoeft en adaptieve cruisecontrol regelt dat u automatisch vaart mindert als de auto die voor u rijdt dat ook doet. En weer optrekt, als dat weer kan. Er zijn zelfs al auto’s die vrijwel zelfstandig kunnen rijden, maar dat is voor de wegenverkeerswet nog (even?) een brug te ver.

De vraag is: houden we nog goede chauffeurs over, met al die hulpmiddelen? We worden eerder lui en vadsig van al die ondersteuning, in plaats van scherp en alert.

Kijk maar eens wat er is gebeurd nadat de rekenmachine in ons leven is gekomen. Wie kan er nu nog goed rekenen? Test het maar eens uit indien u contant (…) betaalt en bij uw briefgeld wat muntjes doet om het teruggeven te vereenvoudigen. Tien tegen een dat – indien degene die u helpt jonger is dan pakweg 40 jaar – u een vragend gezicht tegenover u zult zien.

Zelf heeft u waarschijnlijk ook last van die hulpmiddelen? Hoeveel telefoonnummers kent u nog uit uw hoofd? Er was een tijd, dat alle nummers van familie en bekenden in uw hoofd zaten. En nu? Als je pech hebt weet je niet eens je eigen mobiele nummer!

En wat zie je bij die bloedjes van (klein-)kinderen? Opa en oma vinden het prachtig als ze zien dat die kleine van 3 jaar feilloos een iPad kan bedienen. Veel ouders gebruiken dat ding als elektronische babysitter, maar of dat nou zo’n goed idee is waag ik te betwijfelen.

Dan heb je ook nog die apps op je telefoon die je zogenaamd helpen. We kijken tegenwoordig eerder op onze telefoon dan naar buiten om te zien wat voor weer het is.

Om nog maar niet te spreken aan die apps die je ondersteunen bij het daten, of de zoektocht naar een ‘second-love’.

Daar kom ik nog eens op terug!

Uit de krant