Hellevoetse ondernemers Igor Kluin en Nienke van 't Klooster ontwikkelden met hun bedrijf deze recyclebare catamaran.
Hellevoetse ondernemers Igor Kluin en Nienke van 't Klooster ontwikkelden met hun bedrijf deze recyclebare catamaran.

Gloednieuwe zeilcatamaran in eeuwenoud Droogdok Jan Blanken

Algemeen 271 keer gelezen

Hellevoetsluis - De plek waar al sinds jaar en dag gewerkt wordt aan het opknappen en onderhouden van diverse oudere boten, was vorige week donderdag het decor van een feestje voor een gloednieuwe boot. 

Wie weleens door de Vesting van Hellevoetsluis wandelt, heeft de kenmerkende catamaran misschien al zien liggen in de haven. Deze zeilcatamaran is de eerste in een serie van verschillende modellen die gebouwd worden door Vaan Yachts, dat als doel heeft luxe zeiljachten te bouwen die volledig duurzaam zijn. Het begon met de droom van oprichters Igor Kluin en Nienke van ‘t Klooster, die zochten naar een boot die paste bij hun drukke gezinsleven en filosofie over duurzaam leven. Een paar jaar later is deze droom verworden tot een bedrijf met deskundig team dat vanuit de Veerhaven in Hellevoetsluis boten bouwt en wereldwijd levert. 

Vaan Yachts vierde er op 19 mei de officiële presentatie van de eerste boot in het Droogdok. Het Droogdok was ten tijde van de bouw innovatief en vooruitstrevend. Iets dat het Hellevoetse bedrijf ook wil zijn in de wereld van de botenbouw, waar vaak de juist wat meer ouderwetse tradities de regel zijn.  Met Vaan Yachts is Hellevoetsluis dan ook een bedrijf rijker dat bijdraagt aan het maritieme karakter van de botenbouw geschiedenis van de stad. Een Vaan is gemaakt om aan het einde van de levensduur recycled te kunnen worden. Zo is het aluminium 100% recyclebaar. Waar mogelijk wordt er gebruik gemaakt van al recycled materiaal, zoals aluminium afkomstig van oude deur- en raamposten en verkeersborden en bijvoorbeeld recyclede stoffen voor bekleding.

Uit de krant