Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Liberty Ann vervangt MS Willemstad voor opvang vluchtelingen

Algemeen 723 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vorige week vrijdag kreeg de gemeente het bericht dat de eigenaar van het schip de MS Willemstad weer in gebruik neemt voor de toeristische vaart. Donderdagochtend vertrok De Willemstad uit de haven van Hellevoetsluis en ‘s middags kwam het vervangende schip de Liberty Ann aan waarop het COA wederom de opvang zal verzorgen. 

De Liberty Ann is een wat groter en ouder schip dat al eerder dienst heeft gedaan als opvangschip. Dit schip kwam onlangs in het nieuws vanwege besmettingen aan boord met de salmonellabacterie. In april kreeg de GGD Kennemerland melding van een bewoner van de Liberty Ann met buiktyfus. Het opvangschip lag toen afgemeerd in Haarlem. Inmiddels is bekend dat destijds 46 bewoners en 20 medewerkers van het schip buiktyfus hebben opgelopen. Van deze groep zijn 25 mensen in het ziekenhuis opgenomen geweest. De GGD startte een onderzoek en constateerde dat drinkwatertanks op het schip grenzen aan de vuilwatertank. Door gaatjes in de wanden van de vuilwatertank kon besmetting van het water in de drinkwatertanks plaatsvinden. Buiktyfus wordt veroorzaakt door de bacterie Salmonella Typhi.

Daarom moeten er eerst nog maatregelen worden genomen voordat de vluchtelingen hier veilig opgevangen kunnen worden. Dit betreft met name de leidingen en drinkwatervoorziening. Op dit moment voldoet het schip nog niet aan de voorwaarden. 

Daardoor kunnen de vluchtelingen vooralsnog nog niet aan boord. De vluchtelingen verblijven nu voor een paar nachten op Cape Helius. In de tussentijd worden de nodige werkzaamheden op het schip verricht. De GGD voert vandaag een inspectie uit en zal het schip moeten goedkeuren voor de vluchtelingen aan boord kunnen. 

Vorige maand besloot de gemeenteraad om de tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen op de MS Willemstad met een jaar te verlengen.  

Uit de krant