Afbeelding
Pixabay

Help de huiszwaluw

Algemeen 568 keer gelezen

Ieder jaar vanaf half april komen de huiszwaluwen weer terug uit hun overwinteringsgebieden in Afrika. Ze plakken hun nesten tegen de buitenmuren onder een overstekende rand van huizen. Dit nest bestaat uit bolletjes modder die ze in de nabijheid van het nest verzamelen.

De broedvogels zijn erg trouw aan hun broedplek en keren elk jaar terug naar dezelfde plek. Verwijder daarom geen oude nesten. De eerste eieren worden rond half mei gelegd. In juli volgt soms het tweede legsel, maar waarschijnlijk gebeurt dit echter steeds minder vaak door de afname van insecten.

Als de jongen zijn uitgevlogen wordt het nest nog gebruikt als slaapplek. Eind augustus, begin september trekken de eerste vogels weer weg.

De huiszwaluw heeft het erg moeilijk. De afgelopen 50 jaar zijn de landelijke aantallen sterk afgenomen. De soort staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. Hier staan de soorten op die bedreigd worden of kwetsbaar zijn. De oorzaken zijn niet geheel duidelijk, maar hangen waarschijnlijk samen met de afname van insecten en gebrek aan geschikte nestlocaties.

Hoe kunnen wij nu de huiszwaluw helpen?

- verhinder de nestbouw niet

-  breng eventueel nestplankjes aan om de (geringe) overlast te voorkomen

- geniet van de bedrijvigheid van deze vogels

- schat hun nut op waarde in; ze eten enorme hoeveelheden muggen en vliegjes, dus houden uw terras insectenvrij

Heeft u vragen over de huiszwaluw of wilt u misschien hulp bij het plaatsen van een plankje om de poep op te vangen, neem dan contact op met de Vogelwerkgroep van de Natuurvereniging Hollandse Delta: huiszwaluw@ziggo.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant