Afbeelding

Zuid-Hollanders hebben laagste energierekening van Nederland

Algemeen 451 keer gelezen

Den Haag - Inwoners van Zuid-Holland betalen dit jaar gemiddeld 3763 aan energiekosten. Hoewel dit bedrag fors is, hebben zij daarmee toch de laagste energierekening van Nederland. Het landelijk gemiddelde ligt namelijk op 4147 euro. Binnen de provincie zijn er echter enkele opvallende verschillen tussen gemeenten. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van data van het CBS.

Bekijk interactieve kaart (kosten per provincie)

Het CBS houdt per gemeente en provincie bij hoeveel gas en stroom inwoners gemiddeld verbruiken. De meest recente cijfers dateren van 2020. Zonneplan legde daar de gemiddelde gas- en stroomkosten (CBS, maart 2022) naast en hield bovendien rekening met het percentage huishoudens dat gebruikmaakt van stadsverwarming. Het energiebedrijf concludeert dat Nederlanders in de Randstad in de regel aanzienlijk minder kwijt zijn dan daarbuiten.

Laagste energiekosten in Delft

Vooral in de gemeenten Delft en Rotterdam vallen de energiekosten relatief mee. In Delft betaalt een huishouden gemiddeld 3300 euro per jaar, in Rotterdam 58 euro meer. Daarmee komen deze gemeenten achter Amsterdam op plek twee en drie als het gaat om gemeenten met de laagste energiekosten. In totaal staan er elf Zuid-Hollandse gemeenten in de landelijke top-20. Bovendien behoren slechts drie Zuid-Hollandse gemeenten tot de 150 gemeenten waar de energierekening het hoogst is.

Bekijk interactieve kaart (kosten per gemeente)

Hoogste energiekosten in Wassenaar

Een van die gemeenten is Wassenaar. Hier betaalt een gemiddeld huishouden 5555 euro. Het is daarmee de Zuid-Hollandse gemeente waar de energiekosten veruit het hoogst zijn. Daarna volgt de gemeente Westvoorne, waar de jaarlijkse kosten 5035 euro bedragen. Ook in onder meer de gemeenten Nieuwkoop, Molenlanden, Kaag en Braassem, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Oegstgeest en Goeree-Overflakkee is men bovengemiddeld veel kwijt aan de energieleverancier.

Er is volgens Zonneplan een duidelijk verband zichtbaar tussen de gemiddelde woningoppervlakte per gemeente en de energiekosten. Zo behoren acht van de tien gemeenten met de laagste energiekosten ook tot de tien gemeenten waar woningen het kleinst zijn. Andersom komen twaalf van de vijftien gemeenten met de hoogste kosten ook overeen met de top-15 gemeenten met de grootste woningen. Met name het gasgebruik in deze gemeenten ligt aanzienlijk hoger, omdat er vaak een grotere ruimte verwarmd moet worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant