Afbeelding
Foto: PR

Speciale aandacht Havenbedrijf Rotterdam voor motoronderhoud pleziervaart

Algemeen 270 keer gelezen

Regio - Naast het aan de grond lopen van vaartuigen is het stilvallen van pleziervaartuigen de meest voorkomende reden voor pleziervaartuigen om assistentie in te roepen van het Havenbedrijf. Daarom gaat het Havenbedrijf dit jaar extra aandacht besteden aan de status van het motoronderhoud van pleziervaartuigen die de Rotterdamse haven aandoen.

De extra aandacht past in het beleid van het Havenbedrijf om de pleziervaart zo veilig mogelijk te laten deelnemen aan het scheepsvaartverkeer. “Het is druk op het water en de pleziervaart is een uitermate kwetsbare deelnemer aan het vaarverkeer. Kom dus goed voorbereid, is onze boodschap. Daar hoort ook een uitstekend onderhouden motor bij. Dan maken we er samen een goed en veilig watersportseizoen van”, belooft (rijks)havenmeester René de Vries.

Waterstewards
Het Havenbedrijf heeft zich goed voorbereid op het naderende watersportseizoen. De havenmeester zet ook dit jaar zijn RHIB RPA 5 weer extra in om bij mooi weer de pleziervaart te informeren en te begeleiden. Er zijn twee collega’s opgeleid om als zogenoemde ‘Varen doe je samen’- ambassadeurs voorlichting te geven, onder andere op nabijgelegen jachthavens. De waterstewards zijn weer actief tussen mei en augustus op de Nieuwe Maas in Rotterdam om de waterrecreant vanaf het water extra aan te spreken en te informeren. De rol van de watersteward wordt vervuld door leden van de Dordtse ReddingsbrigadeDe waterstewards varen in RHIBs van de reddingsbrigade bij de monding van de Maashaven en bij de Van Brienenoordbrug. Ze spreken daar de varende recreant aan en verstrekken informatie door het uitdelen van voorlichtingsmateriaal aan alle vaart behalve beroepsvaart.

In 2022 was pleziervaart betrokken bij 15 procent van de voorvallen en ongelukken in de Rotterdamse haven. Er werden 76 processen verbaal uitgeschreven aan de pleziervaart. Voornamelijk voor geen stuurboord houden en omdat het verboden is voor pleziervaart om te varen in de havenbekkens.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant