Equipage de Delft tijdens de opnames voor 'Het verhaal van Nederland'.
Equipage de Delft tijdens de opnames voor 'Het verhaal van Nederland'.

Historische actie van Equipage De Delft te zien in ‘Het verhaal van Nederland’

Algemeen 626 keer gelezen

Hellevoetsluis – De in Hellevoetsluis gevestigde Equipage De Delft, een vereniging die maritieme levende historie uitbeeldt, was onlangs te zien in de televisieserie “Het verhaal van Nederland” voor NPO 1. Deze serie vertelt het verhaal waarin we wonen van de prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog. De aflevering is terug te zien via NPO start. 

Van Equipage De Delft, hebben leden meegewerkt aan de afleveringen Kapers en Kooplui (17e eeuw) en Patriotten en Prinsgezinden (18e eeuw).

Equipage De Delft is sinds 2018 gevestigd in Hellevoetsluis en beeldt met name de bemanning uit van ’s-Lands Schip van Oorlog “Delft”, een oorlogschip dat in 1782-1783 gebouwd is in Delfshaven en de marinehaven Hellevoetsluis als vaste thuishaven had. Het schip had een vaste ligplaats in het Groote Dok en zonk in 1797 tijdens een storm op de Noordzee na de Zeeslag bij Kamperduin. Daarnaast beeldt de vereniging de historie uit van de Nederlandse Marine en het Korps Mariniers van de tijd van Michiel de Ruyter en de Tocht naar Chatham (1667), de periode van de Bataafs-Napoleontische tijd (1795-1810) en het begin van het Koninkrijk der Nederlanden (1817-1830).

TV en film
Het is niet voor het eerst dat Equipage De Delft meewerkte aan een prominente serie op de TV. Ook waren in 2015 leden met hun historische Capiteyns-Chaloupe (replica van een 18e eeuwse eikenhouten marine-sloep) te zien in de avonturenfilm “Michiel de Ruyter”, waarin Frank Lammers de hoofdrol speelde. Deze sloep wordt momenteel door de leden zelf gerestaureerd.

Bomvrije Logies
Equipage De Delft maakt als onderkomen gebruik van het ‘Bomvrije Logies’, ook wel ‘Bomvrij Hospitaal’ genoemd in de Vesting Hellevoetsluis. Naast Hellevoetse leden, heeft de vereniging leden in heel Nederland. Behalve het Hellevoetse oorlogschip “Delft”, waarnaar de vereniging is vernoemd, beelden zij ook het in Hellevoetsluis opgerichte “Corps Mariniers” uit, dat in 1801 speciaal werd geformeerd om het door de Engelsen bezette Kaap de Goede Hoop (op het zuidpuntje van Afrika) te heroveren. Deze Hellevoetse Mariniers kregen hun vaandels uitgereikt op het Unie-Bolwerk, de plek waar nu Equipage De Delft haar onderkomen heeft.

Activiteiten
Equipage De Delft neemt dit jaar weer deel aan veel evenementen. In het weekend van 14 en 15 mei staat er een trainingsweekend in Hellevoetsluis gepland op het Unie-Bolwerk, waarbij een historisch kampement zal worden opgebouwd bij het Bomvrije Logies. Daarnaast zal de vereniging in Hellevoetsluis acte de présence geven tijdens Voorne in Stelling (pinksterweekeinde), Vestingcode Hellevoetsluis, de Vestingdagen en Open Monumentendag. Ook zal Equipage De Delft deelnemen aan de Slag om Bourtange (Groningen) en de Slag om Coevorden.

Geïnteresseerden kunnen meedoen
Tijdens het trainingsweekend op 14 en 15 mei bestaat de mogelijkheid voor geïnteresseerden om deel te nemen aan de exercities en het soldatenleven. Volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar zijn welkom. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Ervaring is niet nodig. De vereniging zorgt voor uniformen.

Belangstellenden kunnen zich opgeven via email: info@equipage-dedelft.nl. Kijk voor meer informatie op de website: www.equipage-dedelft.nl

Historische Corps Mariniers (1801-1810).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant