De fracties willen antwoorden van het college, ook op moeilijke vraagstukken.
De fracties willen antwoorden van het college, ook op moeilijke vraagstukken.

GroenLinks en PvdA willen geen ruis op de lijn

Algemeen 445 keer gelezen

Hellevoetsluis - Tijdens de gecombineerde commissievergadering AZM-WWR en ZWO op 6 april is door een aantal bewoners vragen gesteld met betrekking tot Kickersbloem III. In het dossier Kickersbloem III is veel besloten en ook zelfs geheim, dit maakt de beantwoording van vragen van bewoners vaak lastig geven de fracties van GroenLinks en PvdA aan. 

Daarom hebben zij onlangs maar liefst 32 vragen voorgelegd aan het College van B & W die door deze drie insprekers werden gesteld. “Wij zijn ook zelf zeer benieuwd naar de schriftelijke antwoorden vanuit het college op deze vragen” geeft Bianca Verschoor fractievoorzitter GroenLinks aan. “Wij zitten met dezelfde vragen en willen daarnaast goed op de hoogte zijn wat wel en wat niet in dit dossier openbaar gedeeld mag en kan worden. Zodra wij dat weten kunnen wij de vragen van deze betrokken bewoners pas beantwoorden, wat uiteraard wel zo netjes is.” De fracties maken gebruik van het vragenrecht wat leden van de raad het recht geeft informatie te vragen over zaken die tot de bevoegdheid van het college behoren.

Tijdens de fusievergaderingen 14 maart en 11 april zijn ook door verschillende fusiecommissieleden, vragen gesteld met betrekking tot Kickersbloem III. De vragen zijn op verzoek van de voorzitter van de fusiecommissie schriftelijk ingediend, maar beantwoording is niet gekomen. Wel is tijdens de fusiecommissievergadering van 11 april door de voorzitter voorgesteld om met de provincie in gesprek te gaan over de financiële status, waarin dan ook KBIII besproken kan worden, hier werd mee in gestemd. “Wij, fracties GroenLinks en PvdA, vinden het van groot belang dat, voorafgaand aan het gesprek met de provincie over de financiële risico’s, schriftelijke de beantwoording van de vragen vanuit de fusiecommissie en ook de vragen van de bewoners beantwoord moeten zijn. Wij zijn destijds ook bijgepraat en geïnformeerd door fusiepartner Westvoorne over het woonbedrijf omdat Hellevoetsluis dit zag als een risico.” Westvoorne heeft als een van de weinige gemeenten huurwoningen in bezit. Na de fusie zouden deze woningen onderdeel worden van gemeente Voorne aan Zee. 

Verschoor: “De fusiecommissie is geen politieke commissie waar geheime en besloten stukken van één van de gemeenten gedeeld kunnen worden. Maar de reactie aan de commissieleden is wat ons betreft ver beneden peil en schept geen vertrouwen: niet naar bewoners, niet naar ons, en zeker niet naar onze fusiepartners. Door hen is al eerder aangegeven door te willen met de fusie, mits er goede informatie en openheid wordt gegeven. Het is voor een gemeente belangrijk antwoorden te geven, ook op moeilijke vraagstukken. Het gaat om transparantie naar bewoners, raad en de fusiepartners. Doe je dat niet dan krijg je alleen maar ruis.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant