Afbeelding
Foto: Provincie Zuid-Holland

Doorbraak gezocht voor toekomstbestendige woningbouw

Algemeen 452 keer gelezen

Hoe krijgen we de sleutel tot de woning van de toekomst in handen? Met de Challenge Toekomstbestendige Woningbouw daagt Provincie Zuid-Holland de bouwsector, kennisinstellingen en overheden uit om deze vraag te beantwoorden.

Er wordt onderzocht hoe er kan worden voldaan aan de noodzaak om zowel energieneutraal, klimaatadaptief, natuurinclusief, gezond, emissieloos als biobased en circulair te bouwen. Tijdens 2 hackathondagen werken voor de gelegenheid samengestelde teams aan een doorbraak. Zij ontwikkelen oplossingen voor dit vraagstuk, zoeken daarbij naar kansen voor fabrieksmatige woningbouw en strijden om het beste idee. Hiermee zetten zij een nieuwe stap om toekomstbestendig bouwen zo gewoon, makkelijk en betaalbaar mogelijk te maken

Haalbaar, betaalbaar en opschaalbaar
De jury beoordeelt de voorstellen op basis van vier criteria: toekomstbestendig, haalbaar, betaalbaar en opschaalbaar. De jury stelt vast welke teams meer dan de minimum score hebben behaald. Deze teams komen aanmerking voor begeleiding en enkele tienduizenden euro’s om de oplossing uit te werken. Doel is de uitwerking van de oplossing en de daadwerkelijk realisatie ervan.

De beste 4 voorstellen worden bovendien beloond met een prijzenpakket voor de teamleden om eigen woning en tuin toekomstbestendig te maken en inspiratie op te doen. De jury bestaat uit sleutelfiguren binnen het speelveld van toekomstbestendige woningbouw. Zij kunnen besluiten om een voorstel te adopteren, zodat het snel in de praktijk toegepast kan worden.

Inschrijven en meedoen
Anne Koning (gedeputeerde Wonen): “Heb jij de sleutel in handen? Dan roep ik je op om in een team mee te werken aan de challenge toekomstbestendige woningbouw. Het gaat in Zuid-Holland niet alleen om snel bouwen van woningen, we willen ook dat deze woningen over 50 jaar nog steeds een thuis zijn waar we trots op zijn.”

Inschrijven kan via de website van EventBrite. De hackathondagen vinden plaats in Den Haag (2 juni van 9.00 tot 21.00 uur) en in Amsterdam (16 juni van 12.00 tot 16.00 uur).

Bron: Provincie Zuid-Holland

Uit de krant