Afbeelding
Foto: PR
Column

Dood

Algemeen 277 keer gelezen

Veel lezers zoeken in de Groot Hellevoet als eerste de pagina’s op met de overlijdensadvertenties. Gelukkig zijn het er meestal niet veel. Het plaatsen van zo’n advertentie lijkt streekgebonden, kijk bijvoorbeeld eens in de Groot Goeree Overflakkee en u zult daar vele rouwadvertenties zien.

Ze zeggen wel eens dat ‘de melding van de dood de belangrijkste advertentie van het leven is.’ ‘Dood’wordt voor allerlei aanduidingen gebruikt. Zo kan de stemming op de beursvloer dood zijn. Dit betekent dat er niets gebeurt qua koersvorming en omzet. De anderhalvemeter samenleving is dood, is recenter ontstaan spraakgebruik.

Weinig andere woorden kennen zo veel synoniemen als het woord dood. Een paar voorbeelden: het boek dichtslaan, bij de mieren zijn, een eikenhouten jas aantrekken, de geest geven, heengaan, hemelen, het hoekje omgaan, in Gods armen vallen, kassiewijle, een laatste reis maken, het loodje leggen, een tuintje op je buik hebben.

Een definitie van dood kan zijn: ‘De dood is een onomkeerbare toestand waarbij een voorheen levend organisme niet meer groeit en geen stofwisseling of andere actieve levensfuncties meer heeft.’ Sommige mensen zijn erg bang voor de dood, anderen zien er naar uit. Er zijn mensen die zich na de dood laten invriezen om later – hopen zij – terug te keren. Een zekere Stefan heeft een briefje in zijn portemonnee waarop staat dat hij cryonist is. Hij wil dat zijn lichaam na het overlijden meteen wordt vervoerd naar een begrafenisondernemer in Den Haag. Die vervangt zijn bloed door een vloeistof, verpakt zijn lichaam in ijs en stuurt het naar de Verenigde Staten. Daar wordt hij ingevroren. Hij hoopt rond het jaar 3017 weer wakker te worden.

Een pakhuis vol bevroren mensen kost veel geld. Het ene bedrijf denkt dat 200.000 euro genoeg moet zijn. Bij een ander bedrijf vriezen je voor 28.000 euro in. Verder hopen ze op giften om de kosten te kunnen dekken. Stefan heeft een levensverzekering van 90 euro per maand. Die is voldoende om de financiële verplichtingen af te betalen. Daarnaast heeft hij de duurste uitvaartverzekering van 50 euro per maand. Dit is om het vervoer van zijn lichaam en alle onkosten in Nederland te betalen.

Zou u het er voor over hebben en er op hopen om over zo’n 1.000 jaar weer tot leven te komen?

Ger den Reijer

Uit de krant