"Voor mij gaat het om het coachen van mensen en hun hond."
"Voor mij gaat het om het coachen van mensen en hun hond." Foto: Wil van Balen

Waardevolle lessen voor hondenbaasjes

Algemeen 269 keer gelezen

Hellevoetsluis - Afgelopen zaterdag werd het boek van Jeroen Oomen ‘Hond in huis’ gepresenteerd aan vrienden, familie en vele andere genodigden.

Jeroen Oomen is opgeleid tot hondencoach door bekende hondentrainer Martin Gaus, en heeft al jarenlang zijn eigen hondenschool in Hellevoetsluis met zijn vriendin Debby van den Ban. Martin Gaus was samen met zijn vrouw Helly aanwezig bij de presentatie van Jeroens eerste boek. Schrijfster Judith Visser, die met haar hond Fontana bij Jeroen en Debby in de leer ging, stelde Jeroen voor aan haar vaste redacteur Lisanne van uitgeverij Harper Collins. En zo ging het balletje aan het rollen. Judith: “Ik zag dat er in dat enthousiaste blije hoofd heel veel informatie en kennis zit. Dat moest eruit. Jeroen kan goed vertellen en als je goed kan vertellen dan kan je ook schrijven”. Dat blijkt, binnen een jaar wist Jeroen dat wat hij, na 35 jaar ervaring als hondencoach, in zijn hoofd had op papier te zetten.

Lessen geleerd
Een knappe prestatie, want naast het schrijven ging hij natuurlijk gewoon fulltime door met het werk op de hondenschool. “Eigenlijk had ik verwacht dat een ghostwriter voor me zou gaan schrijven, maar daar wilde Lisanne niets van weten dus moest ik zelf aan de slag” zegt Jeroen. “Elk hoofdstuk in mijn boek gaat over een hond die mij een les geleerd heeft in mijn leven. Het hele proces kostte me veel tijd, iedereen die me kent weet dat ik snel ben afgeleid. Maar het schrijven op zich ging goed; ik zette gewoon op papier wat ik wist. Ik heb veel lessen geleerd in de loop der jaren. Een les die je er als lezer uit zou kunnen trekken is dat er zoveel meer in een hond zit dan dat wij denken. Het boek is mijn verhaal of iemand het ermee eens is met hoe ik met honden omga, dat is eigenlijk minder belangrijk.”

Mensencoach
Naast hondencoach is hij mensencoach. Door mens en dier samen te trainen, haalt hij het beste uit hen allebei. De keuze tussen hond en mens is voor hem duidelijk: mensen. “Voor mij gaat het altijd om het coachen van mensen met hun hond.” Naast het begeleiden van ‘gewone’ honden en baasjes, zet hij zich ook in voor de begeleiding van mens en hulphond. Ook politieagenten die kampen met PTSS door hun werk worden samen met hun hulphond door Jeroen gecoacht.

Vorige week was hij te zien bij ‘Tijd voor Max’ waar hij het over zijn werk en ‘Hond in huis’ mocht hebben. “Eigenlijk had ik mijn televisie-ambitie aan de kant gezet, maar toen ze bij de redactie opperden er wellicht een maandelijks item van te willen maken, besefte ik dat ik het nog niet helemaal had losgelaten.” We zijn benieuwd of Jeroen naast zijn schrijfambities ook zijn televisie-ambities zal mogen waarmaken. Inmiddels staat Jeroens boek deze week al op de 30e plaats in de Bestseller60 lijst!

Hond in huis - Jeroen Oomen - ISBN 9789402709728 - paperback €20,00, verkrijgbaar bij de boekhandel en is ook verkrijgbaar als e-book.

Uit de krant