Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Hellevoetse kanonnen krijgen nieuwe bestemming

Algemeen 762 keer gelezen

Hellevoetsluis - Gemeente Hellevoetsluis heeft drie kanonslopen van het type ‘shell gun’ uitgeleend aan gemeenten Oldenzaal en Vijfheerenlanden. 

Deze drie kanonslopen fungeerden bij de Veerhaven als afmeerbolders voor boten. Door de Vesting en langs het Kanaal zijn er nog een flink aantal van dit soort bolders te vinden.  Omdat er gebouwd gaat worden op deze locatie moesten deze drie opgegraven worden. “De kanonnen dateren van 1839. We weten het niet precies, maar ze zijn waarschijnlijk rond 1900 de grond in gegaan” vertelt Bram Kap van Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis. “Vermoedelijk zijn ze wel eerst opgesteld als afweergeschut voordat ze dienst zijn gaan doen als bolder. Bij de Veerhaven lopen diverse leidingen en kabels door de grond wat het optakelen van kanonnen een lastige klus maakte. En ze wegen nogal wat, maar liefst 4500 kilo.” 

De kanonslopen zijn op afgelopen maandag op transport naar de nieuwe bestemmingen in de provincie Utrecht gezet. Hier krijgt het geschut, nadat het is schoongemaakt, een mooie plek toegewezen.

Delen historie
Het verzoek van gemeente Oldenzaal om een paar kanonnen te lenen,  kwam via onze buurgemeente Brielle bij Hellevoetsluis terecht.  Oldenzaal en Brielle zijn beiden deelnemers aan het Samenwerkingsverband 1572-gemeenten.  Vijfheerenland is een voor Hellevoetsluis bekende gemeente. Vianen is een van de steden die bij Vijfheerenlanden hoort. Hellevoetsluis heeft met deze plaats al lange tijd een nauwe band vanwege Jan Blanken. De waterbouwkundige was de ontwerper en bouwer van het Droogdok in Hellevoetsluis en woonde in de laatste fase van zijn leven in Vianen, waar hij uiteindelijk overleed.

“We zijn natuurlijk blij om te zien dat we een stukje van onze historie kunnen delen”, aldus wethouder cultuur Margriet den Brok. “Voor de kanonnen wordt goed gezorgd en ze krijgen ongetwijfeld een hele mooie plek op hun nieuwe bestemming. Wij wensen gemeenten Oldenzaal en Vijfheerenlanden dan ook veel plezier met dit mooie historische materiaal!”

Kanon type shell gun
De kanonnen zijn van het type shell gun. Hiermee werden holle ronde kogels met kruit afgeschoten. Het zijn zogenaamde 80 ponders, ze wegen zo’n 4500 kilo per stuk en zijn gemaakt in Engeland door de Walker Company.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant