Uit haar enthousiaste verhalen blijkt dat de muziek haar veel mooie momenten heeft opgeleverd.
Uit haar enthousiaste verhalen blijkt dat de muziek haar veel mooie momenten heeft opgeleverd. Foto: Ger den Reijer

Suus Waalboer, een leven met de accordeon

Algemeen 1.240 keer gelezen

Hellevoetsluis - “Bij mijn ouders thuis werd altijd veel naar muziek geluisterd,” valt Suus Waalboer met de deur in huis. “Voor mijn 9e verjaardag kreeg ik van mijn ouders een accordeon. Rinus van Kwawegen kwam vanuit Rotterdam naar Hellevoetsluis om mij thuis les te geven. Alles bij elkaar heb ik wel zo’n 10 jaar les gehad.”

Op haar eerste optreden hoefde Suus niet zo lang te wachten. Dat was in De Kroon, in 1953. Suus: “Ik weet het nog heel goed, dat was de avond voor de watersnoodramp. Toen we na het optreden naar huis reden, liep het water door de straten.” Suus is een geboren en getogen Hellevoetse. Haar ouders runden een slagerszaak in de Kerkstraat en eigenlijk heeft Suus het Vestinggebied nooit verlaten. “Ik woon nu in de Opzoomerlaan en heb eigenlijk altijd dicht in de buurt van mijn ouderlijk huis gewoond. Als ik Hellevoetsluis uitga, word ik ongezellig en eigenlijk gewoon ziek. Vroeger ging ik wel eens een midweek naar een huisje met de kinderen, maar dat was eigenlijk al veel te lang. Ik sliep vier nachten niet. Laat mij maar lekker in Hellevoetsluis blijven.”

Ondeugend
Suus werd lid van Accordeonvereniging Emeralda en is dat 58 jaar gebleven. Op haar facebookpagina zien we nog een leuke foto uit 1959 tijdens een uitvoering op het schip de Henry Dunant. De dirigent was dezelfde Rinus van Kwawegen die haar les gaf. “Dat waren altijd mooie optredens,” vertelt Suus daarover, “met de Zonnebloem voeren we vijf dagen mee en we hadden dan oergezellige dagen. Ook gingen we met de bus het land in, naar concoursen, dat had je nog in die tijd. Daarvoor moesten we dan serieus studeren en we hebben regelmatig een eerste prijs gewonnen.” Suus speelt van bladmuziek en kan eigenlijk alles wel spelen. Ze vormde ook regelmatig een duo, eerst met Jaap Koole, die helaas is overleden. Later vormde ze een duo met Roel van der Huizen. In Hellevoetsluis werden uitvoeringen verzorgd, in de bowling. “Dat was altijd supergezellig, de kaarten vlogen de deur uit. De Three Jacksons traden daar soms ook op, dat waren prachtige dansavonden. Die mannen waren wel ondeugend hoor,” lacht Suus met een knipoog. Uit haar enthousiaste verhalen blijkt dat de muziek haar veel mooie momenten heeft opgeleverd, en nog steeds.

Volle agenda
De agenda van Suus lijkt op die van een drukke ondernemer. Oefenen, optreden, bezoek ontvangen, lunchen en dineren. Op de dag dat we haar spreken, is ze jarig en staat er een lekker dineetje in familieverband in de agenda. Later in de week komen alle kleinkinderen op bezoek. “Lekker gezellig, het hele spul hier thuis,” vindt Suus. En aan het eind van dezelfde week treedt ze met Shantykoor 3Xniks op bij Heel Zuidland bakt. “Wat ik erg leuk vind, is dat mijn zoon Sander zingt bij dit shantykoor, samen optreden, wat wil een moeder nog meer?”. Suus is een familiemens, alle kinderen en kleinkinderen komen graag bij haar over de vloer. “Binnenkort wordt ik overgrootmoeder, geweldig om mee te maken.”

Later werd ze lid van Accordeonclub Risoluto uit Rockanje. “De jaarlijkse optredens in augustus bij De Duinhuisjes vind ik altijd een hoogtepunt, maar eigenlijk speel ik overal met even veel plezier. We treden veel op in de verpleeghuizen, De Leemgaarde,

Stuifakkers – hiermee gaan we jaarlijks naar het Varend Corso Westland - en natuurlijk ook in Hellevoetsluis. Samen met Piet Metaal vorm ik jaarlijks de muzikale omlijsting van de jaarmarkt van de Grootenhoek (red. dit jaar op 14 mei).”

Andere hoogtepunten in haar muziek carrière blijkt onder meer  het Maritiem Festival dat in 2019 plaatsvond te zijn. “Dat was geweldig, met al die koren en Rotterdamse artiesten. Het Trio naar de Haaien, Joris Lutz en Simon Stokvis traden toen op en Simon zong zelfs nog een lied met ons mee, geweldig was dat.”

Suus, over 10 jaar zien we je hopelijk weer!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant