Kleine veranderingen maken een groot verschil voor jouw lichaam.
Kleine veranderingen maken een groot verschil voor jouw lichaam. Copyright 2020. All rights reserved.
Ondernemer in Beeld

Nathalie Maas Ayurveda: voeding en leefstijl

Algemeen 1.846 keer gelezen

Ayurveda is een natuurgeneeskundig gezondheidssysteem dat meer dan 5000 jaar oud is en van oorsprong uit India komt. Het systeem gebaseerd op natuurgeneeskunde gebruikt verschillende tools om lichaam en geest weer in balans te brengen. 

Daarbij maakt het gebruik van voeding als medicijn, kruiden, dagelijkse routines, aromatherapie en marma therapie. Marma therapie ‘zachte aanraking’ is een soort acupunctuur, maar dan zonder naalden. “Ik ben me in ayurveda gaan verdiepen toen ik na jaren intensief werk lichamelijke problemen kreeg” vertelt Nathalie. “Pas na jaren kwam ik erachter dat ik fybromyalgie heb. Door de Ayurvedische leer te volgen kan ik zelf nagenoeg klachtenvrij leven. Na een studie orthomoleculaire therapie en natuurvoedingsleer heb ik me aansluitend verdiept in ayurveda. Pittig, maar waanzinnig interessant.”

“Ayurveda werkt met drie lichaamstypes, of combinaties daarvan, waarmee je aan het werk gaat. Elk lichaamstype heeft een combinatie van twee elementen zoals aarde en water. Aan de hand van jouw constitutie maak ik een maatwerkplan waarin opgenomen staat welke voedingsstoffen je wel of juist niet zou moeten nemen. Het is geen dieet, maar een gezondheidsleer waarbij je gezondheid voorop staat en je gewicht volgt. Daarnaast leer je je lichaam te verzorgen met massages met warme olie, borstelen van de huid en ook tongschrapen om afvalstoffen te verwijderen.”

Veranderingen
Westerse geneeskunde is oorspronkelijk op mannen toegespitst. Maar het vrouwenlichaam is anders, dus de heling ervan moet ook anders aangepakt worden. “Tijdens mijn studies heb ik mij dan ook volledig gericht op het vrouwelijke. Niet omdat ik mannen niet leuk vind, zeker niet. Als vrouw moeten we meedraaien in deze door mannen ingerichte wereld, maar vaak werkt dat toch even anders voor ons. Veel vrouwen kampen met hormonale klachten; menstruatie klachten of overgangsklachten. In aanloop naar, tijdens en na de overgang verandert je lichaam. Je huid, de vorm van je lichaam, spijsvertering; er gebeurt nogal wat. Wat doen we dan vaak als vrouw? We gaan sporten, diëten of aan de sapkuren. Maar eigenlijk kan dit averechts werken. De Ayurvedische leefstijl brengt je terug naar de basis, je gaat mee met de seizoenen. Er wordt aangeraden te sporten totdat je een lichte glow hebt en niet gutst van het zweet waardoor belangrijke voedingstoffen en mineralen verloren gaan. Je kunt twee keer per jaar een ‘detox’ doen. Dit is een soort mono-dieet waardoor je spijsverteringsstelsel tot rust kan komen. Ook raak je afvalstoffen kwijt en kan je lever zich weer opschonen. Hierdoor komen de hormonen in je lichaam beter in balans. De kruiden die gebruikt worden bij Ayurveda maken het eten niet alleen lekker, het werkt ook medicinaal. In het proces van verandering nemen we ook het psychische stuk mee.”

Hoe werkt het? 
“Eerst vul je een uitgebreide vragenlijst in en vervolgens maken we een afspraak. Aan de hand van je fysiek kan ik veel zien en stel ik een persoonlijk plan voor je op. Veelal doorloop je een traject van drie maanden met begeleiding waarna je zelf verder kunt met je nieuwe leefstijl. Maar let op: als je deed wat je aan het doen was, dan krijg je wat je had. Dus je moet er zelf ook echt aan werken om veranderingen in jouw leefstijl door te voeren.”

Meer weten? www.nathaliemaas.nl
06 44545320 (graag via Whatsapp)
of info@nathaliemaas.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant