Afbeelding
Een gesprek met...

Een gesprek met Elma van ’t Hof

Algemeen 820 keer gelezen

Hellevoetsluis - Elma van ’t Hof werd geboren in Middelburg. In haar derde levensjaar verhuisde ze met haar ouders naar het eiland Tholen. Daar bestierden ze een drogisterij, gevestigd aan de Ring in Sint-Annaland.

Na afronding van haar middelbare schoolopleiding bezocht Elma de PABO in Middelburg en keerde ze als het ware terug op het oude nest. Vervolgens vond ze een baan in Hellevoetsluis en werd ze leerkracht op Protestants-Christelijke Basisschool De Regenboog, waar ze kort geleden afzwaaide.

Vaart van het leven
“Terwijl mijn echtgenoot werk had in Rotterdam, konden wij een woning krijgen in Hellevoetsluis en vrijwel tegelijkertijd kon ik beginnen bij De Regenboog, dus dat was een vliegende start,” vertelt Elma over haar begintijd in Hellevoetsluis.” Aan haar uitspraak is niet te horen dat ze van Zeeuwse afkomst is. “Maar als ik met mijn familie ben, praten we allemaal Zeeuws hoor, ik ben het zeker nog niet verleerd,” zegt ze zelf daarover. In Hellevoetsluis is Elma niet alleen bekend als ‘juf’, maar ook als kunstenaar. Elma maakt namelijk prachtige, kleurrijke schilderijen. “Toen ik op de lagere school zat, tekende ik al graag figuurtjes, vaak een meisje met steeds andere kleding aan. Ik maakte – op mijn manier natuurlijk – ook portretten. Eigenlijk had ik naar de kunstacademie moeten gaan, maar het werd de PABO. Eenmaal aan het werk verdween het tekenen naar de achtergrond. “Hoewel niet helemaal,” vertelt Elma hier over, “want de kinderen kenden me ook van de mooie tekeningen die ik altijd op het bord maakte.” Tot andere kunstuitingen kwam het niet. Elma: “Je wordt op een gegeven opgenomen in de vaart van het leven. Je werkt, krijgt kinderen en bent druk met van alles en nog wat. Je gunt jezelf in zo’n periode niet de tijd en rust om te gaan tekenen of schilderen, althans ik niet.“

Ze vertelt verder: “Op onze school hadden we in 2006 het project ‘Vers van de pers’ en binnen dit project kregen we gastlessen. Vers van de pers was een project van het Kunstgebouw. De lessen werden gegeven door beeldend kunstenaar Willem Hesseling. Hij zag aan mij dat ik grote belangstelling had en stimuleerde me om te beginnen met schilderen. Ik had eigenlijk nog steeds niet veel tijd om dat te doen, maar ben er toch aan begonnen. Gewoon bij mij thuis. Als ik iets had gemaakt dan maakte ik er een foto van en stuurde deze op naar Willem. Zijn feedback heeft me geholpen mezelf te ontwikkelen. Deze stimulans heeft me ontzettend geholpen om steeds een stapje verder te komen, tot waar ik nu ben.” Het liefst schildert Elma portretten, maar eigenlijk heeft ze een fascinatie voor het hele menselijke lichaam. Met de beweging of houding van een mens kun je zoveel uitdrukken. Op de dag dat wij Elma spreken gaat ze ’s avonds een naaktmodel op doek vastleggen, “altijd een hele uitdaging”, zegt ze zelf.

Kunst en Kids
Niet lang na haar eerste kunstactiviteiten startte Elma een eigen bedrijf, Atelier Kunst en Kids. “Het is ontzettend leuk om samen met kinderen te ontdekken wat er mogelijk is, en om creatief te zijn.” Inmiddels heeft Elma wekelijks drie kindergroepen (vanaf 7 jaar) en tevens drie volwassenengroepen die bij haar op zolder les krijgen in diverse technieken. Zelf heeft Elma al verschillende exposities op haar naam staan. Onder andere in Den Bosch. “Ik heb best een prestatiedrang en dan ben je ook op zoek naar erkenning. Als ik iets heb gemaakt dat in mijn ogen mooi is geworden, ben ik er als het ware trots op en wil ik dat ook graag laten zien.”

Live painting
Een andere activiteit van Elma is het zogenaamde live painting. Ze had altijd al een fascinatie voor het schilderen van bruiden (“een bruid met een sluier geeft mij inspiratie”) en live painting houdt in dat Elma naar een bepaalde locatie gaat, vaak een bruiloft, en dat ze in opdracht ter plekke een schilderij maakt. “Dat is soms best spannend. Je maakt in vier uur een compleet schilderij. Meestal van het bruidspaar en een deel van de omgeving. De bruiloftgasten komen regelmatig bij je kijken en het is de kunst om de sfeer en situatie ter plekke te vangen in een schilderij. Bij live painting geeft de opdrachtgever enkele specifieke kenmerken mee, zoals kleurstelling en afmeting en soms het gewenste tafereel en vervolgens maak ik er een schilderij van.” Een afterpaint is ook mogelijk. Dan schildert Elma achteraf aan de hand van toegestuurde foto’s. Een persoonlijk en uniek aandenken is verzekerd. Verder schildert Elma portretten. Tijdens een rondgang door haar huis laat ze diverse voorbeelden zien. Kleurrijke schilderijen, met meerdere lagen en meestal is een persoon tte zien. “Mensen staan centraal in mijn werk, omdat mensen mij boeien, ze maken iets in me los en ik raak er nooit op uitgekeken,” zegt ze daar zelf over.

Wilt u werk van Elma zien, dan kunt u de kunstuitleen in Hellevoetsluis bezoeken. Ook hangt haar werk in Brielle in business center Geuzenstaete. Sinds eind 2021 is Elma gestopt met haar werkzaamheden bij De Regenboog en is zij ‘kunstjuf’ geworden. “Ik kreeg de kans om beeldende vorming op basisscholen te gaan geven en op dat aanbod ben ik met groot genoegen ingegaan. Heerlijk, ik werk nu nog één dag in de week, zonder alle extra inspanningen die ik op school naast het lesgeven moest leveren. En ik ben bezig met mijn hobby en passie, wat wil een mens nog meer. Kinderen beleven veel plezier aan mijn lessen en zijn ze altijd trots op wat ze maken.”

Kijk|Kunst
Elma is voorzitter van de stuurgroep Kunst en Cultuur van de basisscholen. “Iedere school heeft een contactpersoon en met hen samen overleg ik en stel ik in samenspraak met Kunstgebouw de agenda voor alle zogenaamde Kijk|Kunst vast voor de scholen. Zeker in de afgelopen twee jaar was het een hele uitdaging om activiteiten te plannen.” Kunstgebouw werkt samen met scholen, gemeenten, culturele organisaties en maatschappelijke organisaties in Zuid-Holland. Ze brengen partijen samen, delen kennis en ondersteunen bij het organiseren van cultuuronderwijs en cultuurparticipatie. (Red.: Kijk|Kunst is een selectie van professionele kunst uit heel Nederland met kant-en-klaar lesmateriaal. De leerlingen leren kijken naar een kunstwerk of voorstelling. Ze ontdekken iets over zichzelf en de wereld om hen heen.)

Toekomst
Als we Elma vragen hoe ze denkt over de toekomst, dan komt ze tot een enigszins verrassende uitspraak. Ze heeft geen bijzondere wensen of dromen. “Ik leef in het nu. Ik merk dat ik wat losmaak bij kinderen en dat ik ze kan inspireren. Ik hoop dat ik nog veel mensen kan inspireren en op ze kan overdragen dat iets moois maken een prachtige bezigheid kan zijn.” Als we aandringen wil Elma nog wel kwijt dat ze mensen die een mooie atelierruimte beschikbaar hebben zich bij haar kunnen melden. “Ik heb met Chris Vaudo enkele jaren in Het Duinhuis in Oostvoorne gewerkt. Dat was een prachtige ruimte, middenin het bos. En wat een prachtige omgeving. Zo iets vinden we nooit meer, maar als iemand een mooie plek heeft waar ik kan werken en lesgeven, dan hou ik me aanbevolen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant