Stoelyoga is de meest laagdrempelige vorm van yoga.
Stoelyoga is de meest laagdrempelige vorm van yoga. Foto: Wil van Balen
Ondernemer in beeld

Nieuw: cursus stoelyoga voor 55plussers

Algemeen 790 keer gelezen

Hellevoetsluis - Gemeente Hellevoetsluis heeft een lokaal sportakkoord dat is gebaseerd op het nationaal sportakkoord. Met dit  sportakkoord hoopt men te bereiken dat iedereen, jong en oud, plezier in sport kan hebben. Ook mensen met fysieke of mentale belemmeringen. 

Yogadocente Sandra de Jager diende met dit in gedachte een plan in bij Stichting Push om ook juist deze doelgroep een laagdrempelige manier van bewegen aan te kunnen gaan bieden. 

“Het kan zoveel betekenen om toch in beweging te komen of te blijven. Daarom ga ik vanuit dit sportakkoord een cursus stoelyoga voor 55plussers aanbieden” legt Sandra uit. “Stoelyoga is de meest laagdrempelige vorm van yoga. Het is een goede manier om ondanks beperkingen toch te kunnen bewegen. Het is een rustige bewegingsvorm en daardoor voor iedereen haalbaar, ongeacht leeftijd, lenigheid of conditie. De houdingen die we doen zijn afgeleid van de yogahoudingen van de hatha yoga.”

Mensen die fysieke problemen hebben waardoor ze niet lang kunnen staan (of lastig vanaf de yogamat weer naar staan kunnen) hebben baat bij stoelyoga. Ook mensen met long covid klachten, van wie het uithoudingsvermogen niet groot is, kunnen meedoen met deze milde lessen.

In de yogaruimte aan de Burgemeester van der Jagtkade staan speciale stoelen klaar met daaronder een yogamat. Voor wie het nodig heeft, is een extra blok voor onder de voeten beschikbaar. “We doen veel yogahoudingen die je normaal staand of liggend zou doen. Een daarvan is bijvoorbeeld de boomhouding. Die kun je op de stoel doen, maar ook ernaast zodat je zo nodig steun van de stoel hebt. Zo zijn er veel houdingen mogelijk die je zonder teveel inspanning en kracht kunt doen. Net als bij een reguliere yogales beginnen we met een korte meditatie gevolgd door de oefeningen en ademhalingsoefeningen en we sluiten af met een eindontspanning.” 

Wil je met stoelyoga beginnen kom dan meedoen met een proefles. Tijdens zo’n eerste les kun je zelf ervaren hoe het voor jou voelt en of het goed bij jou past. Is er sprake van fysieke belemmeringen of mentale klachten dan behoort privéles tot de mogelijkheden als je dat prettiger vindt. 

Tijdens deze cursus, die start op 22 februari en duurt tot eind mei, leer je met jouw beperking toch fijn te bewegen. In totaal zijn het 18 lessen. “Als je beperkt bent dan kom je misschien minder snel onder de mensen. Daarom drinken we na de les samen een kopje thee met wat lekkers, waardoor je ook tijd hebt voor een praatje met elkaar. Mocht er genoeg animo voor zijn dan kan de cursus een vervolg krijgen” geeft Sandra aan.

Sandra is erkend yogadocent en heeft meerdere specialisaties. Zo geeft zij yogalessen aan mensen met kanker. Steeds meer ziekenhuizen moedigen het beoefenen van yoga aan. Binnenkort start zij met een specialisatie voor mensen met Parkinson. Ook mensen die kampen met ademhalingsproblemen (bijvoorbeeld door stress) waardoor zij lichamelijke klachten ontwikkelen, zoals hoofdpijn, nekpijn en schouderpijn, hebben baat bij yoga. Wil je je aanmelden? Dat kan via het formulier op de website: www.sandradejager.nl 

Sandra de Jager
Studio & praktijk
Burgemeester van de Jagtkade 5
06-13680737
info@sandradejager.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant