Afbeelding

Vogels bezwijken aan vogelgriep

Algemeen 201 keer gelezen

Regionaal - Momenteel is er een uitbraak van vogelgriep in Nederland. Het gaat om een variant die voor vogels zeer besmettelijk is. Het virus is in heel Nederland actief, met name in gebieden waar veel watervogels leven. 

Ook op Voorne-Putten zijn al een flink aantal besmette vogels gevonden. Met name rond het Haringvliet zijn al veel zieke en dode vogels aangetroffen. Vooral onder de zwanen zijn al veel slachtoffers gevallen. Meestal zijn vooral watervogels het slachtoffer, maar het virus dat nu rondwaart is inmiddels ook vastgesteld bij een bunzing (op Goeree-Overflakkee) en bij vossen (recent in Zuid-Nederland). Vermoedelijk liepen deze dieren het virus op door het eten van besmette wilde vogels. Het eten van dode en zieke vogels vormt ook een gevaar voor bijvoorbeeld roofvogels, meeuwen en kraaiachtigen.

Ook honden, katten en andere zoogdieren kunnen gevoelig zijn voor vogelgriep. De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is zeer klein. Bovendien is vogelgriep meestal niet gevaarlijk voor mensen. Mensen die er ziek van worden, hebben meestal alleen milde klachten, zo meldt de NVWA op haar website.

Hondenbezitters krijgen de waarschuwing om honden aan de lijn te houden bij oevers en in gebieden waar vogelgriep heerst. Laat honden niet snuffelen aan vogels, ontlasting of kadavers.  Raadpleeg bij twijfel, altijd je dierenarts!

Uit de krant