Afbeelding

Dit moet je weten over de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering

Algemeen 54 keer gelezen

Persoonlijke aansprakelijkheid treedt op bij een ongeval, in of buiten je woning, dat leidt tot lichamelijk letsel of materiële schade waarvoor je wettelijk aansprakelijk wordt gesteld. Persoonlijke aansprakelijkheidsclaims kunnen medische rekeningen, juridische kosten en meer omvatten als een gast gewond raakt op je eigendom, evenals dekking voor onopzettelijke schade waarvoor je wettelijk verantwoordelijk bent aan het eigendom van iemand anders. Als je een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering hebt, kun je mogelijk voorkomen dat je uit eigen zak betaalt voor dergelijke incidenten, tot je dekkingslimieten. Daarom is de verzekering van persoonlijke aansprakelijkheid een belangrijk onderdeel van je verzekeringspakket. 

Voorbeeld
Nu je de definitie van een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering kent, volgt hier een voorbeeld uit de praktijk: laten we zeggen dat een gast je huis bezoekt en terwijl je door je garage loopt, wordt geraakt door een vallende ladder. De gast loopt een gebroken arm op en klaagt je aan voor schade - die kan oplopen tot duizenden euro’s. Dit is waar een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering van pas kan komen. Persoonlijke aansprakelijkheid dekt de kosten van medische rekeningen, evenals je juridische verdedigingskosten, tot de limiet van je aansprakelijkheidsdekking. Persoonlijke aansprakelijkheidsdekking kan echter ook een incident dekken dat zich buiten je huis of eigendom voordoet.

Dekking
Onder je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering zijn er diverse schades die gedekt zullen worden. Onderstaand vind je hier een duidelijk overzicht van:

  • Rechtszaken waarmee je te maken kunt krijgen als er zich een ongeluk voordoet
  • Lichamelijk letsel aan een individu
  • Materiële schade die ontstaat als gevolg van je nalatigheid

Als de aansprakelijkheidslimieten van je polis niet aan je behoeften voldoen, kun je een aanvullende dekking overwegen die een extra laag persoonlijke aansprakelijkheidsbescherming biedt. Dit zal helpen om de kosten te dekken als er een ernstig ongeval op je eigendom is dat de limieten van je aansprakelijkheidsdekking overschrijdt. Over het algemeen zal dit desondanks niet nodig zijn en heb je aan een standaard aansprakelijkheidsverzekering genoeg.

Uitzonderingen
Hoewel je standaard persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering bepaalde persoonlijke aansprakelijkheidsclaims dekt, zijn er andere claims die mogelijk niet worden gedekt, zoals:

  • Aansprakelijkheid als gevolg van een auto-ongeluk, dit wordt meestal juist gedekt door je autoverzekering
  • Lichamelijk letsel of materiële schade die opzettelijk door jou of een familielid in je huis is veroorzaakt
  • Verwondingen of schade opgelopen door jou of familieleden in je huis
  • Zakelijke activiteiten of claims die verband houden met je beroep, hiervoor moet je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Zorg ervoor dat je de voorwaarden van je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering zorgvuldig doorneemt, zodat je een goed begrip hebt van wat wel en niet wordt gedekt door een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Als je momenteel geen persoonlijke aansprakelijkheidsdekking voor je huis hebt, neem dan contact op met een expert die je hierbij kan helpen of vraag vandaag nog een offerte aan voor zo’n polis. Kies de limiet voor persoonlijke aansprakelijkheidspolis die bij je past en begin met het krijgen van de dekking die je nodig hebt. Dit kun je allemaal online eenvoudig doen, net als het vergelijken van alle aansprakelijkheidsverzekeringen zodat je een goede keuze kunt maken. 

Uit de krant