De otter was sinds 1988 verdwenen in Nederland maar is sinds 2002 weer uitgezet.
De otter was sinds 1988 verdwenen in Nederland maar is sinds 2002 weer uitgezet.

Is de otter terug?

Algemeen 583 keer gelezen

In onze krant van vorige week kwam de otter al voor, de vraag is of dit zoogdier echt in het Haringvliet zou kunnen worden gespot.

Via CaLutra, dé Bever- en Otterwerkgroep van de Zoogdiervereniging, kwam Groot Hellevoet in contact met Fred Barends, een ware specialist op het gebied van otters. Op de vraag of het mogelijk is dat er een otter in de nabijheid van Hellevoetsluis is gespot, antwoordt Fred: “Niets is onmogelijk, zo nu en dan duikt een otter verspreid over Zuid-Holland op. Recent nog bij Zoetermeer, daar zijn foto’s van. Over een otter in de nabijheid van Hellevoetsluis is mij niets bekend, rond de eilanden westelijk van Dordrecht zijn nog geen meldingen van (het vermoeden van) otters binnengekomen. 

Bevers worden wel vanuit het Haringvliet en aanverwante wateren gemeld, recentelijk nog vanuit een stadspark te Spijkenisse. Ook bij Stellendam zijn veel bevers actief.

Verwarring
Pepijn Calle, ecoloog natuurontwikkeling, legt uit dat bij de sigmalering van otters snel verwarring kan optreden met andere dieren. “Denk aan jonge zeehond, of een zwemmende grote nerts. Zelfs een muskusrat wordt wel voor een otter aangezien. Een zwemmend dier is sowieso moeilijk te duiden, omdat veelal slechts de kop met soms een stukje rug zichtbaar is.” Verder meldt Pepijn dat er 16 januari jl. een otter is gesignaleerd in het Krammer-Volkerak. De is later gefotografeerd in het Hollands-Diep. “Puur theoretisch zou een eventuele signalering bij Hellevoetsluis hetzelfde dier kunnen zijn, zwervend op zoek naar een partner.”

Zoet en zout water
Het is bekend dat door het zogenaamde kierbesluit zout water het Haringvliet instroomt. “Otters zijn liefhebbers van zoetwater. Maar het is niet volledig duidelijk of ze zich laten tegenhouden door zout water,” reageert Fred Barends hierop. “Hans Kruuk heeft een boek geschreven over de wilde otter. Ze leven gewoon langs de zeekust van Schotland, terwijl op eilanden als Shetland en de Orkney’s de zee-invloed overdadig is, leven er toch volop otters. Of er in het Haringvliet in onze omgeving otters kunnen voorkomen zal dus primair samenhangen met de aanwezigheid van voldoende voedsel (vis), de (on)mogelijkheid vis effectief te bejagen of bijvoorbeeld schelpen en kreeften en dergelijk te vinden. Een lage dekking met ook aanwezig zijn,” zo rond Fred zijn uitleg af.

Otter
De otter (Lutra lutra) behoort tot de familie der marterachtigen. Hij leeft in oeverzones met voldoende dekking en rust. De otter was sinds 1988 verdwenen in Nederland maar is sinds 2002 weer uitgezet. Momenteel komt de otter weer voor in Noordwest-Overijssel, Friesland, Gelderland en langs de Overijsselse Vecht.
Bron: www.zoogdiervereniging.nl

Uit de krant