Afbeelding

Bloembakken Evertsenplein voer voor discussie

Algemeen 1.307 keer gelezen

Hellevoetsluis - Eind vorig jaar zijn de mensgrote bloempotten bij winkelcentrum Evertsenplein weggehaald. De potten waren gebarsten en hadden hun beste tijd gehad. Sinds kort zijn er drie nieuwe bakken geplaatst. Kleiner en lager en vooral meer onderwerp van discussie, zo lijkt het.

Net als onder meer in het winkelcentrum Struyste Hoeck gebruik gemaakt is van het zogenaamde corten staal, zijn ook de nieuwgeplaatste bloembakken met dit materiaal bekleed. Of er net als in het geval van het winkelcentrum een even fraaie omschrijving van de bakken bestaat, is ons niet bekend: ‘Het meubilair heeft een warme uitstraling en verwijst met het cortenstaal en de houtlook masten naar het maritieme karakter van Hellevoetsluis.’ Ook bij gebouw De Samenstroom wordt het materiaal wollig omschreven: ‘Met de roestkleurige gevelbekleding van corten staal verhaalt het gebouw over het industriële verleden van het gebied.’

Corten staal heeft unieke eigenschappen wanneer het om roestvastheid gaat. Het bijzondere van dit staal is dat het eerst heel erg roest en vervolgens lijkt te stoppen met roesten. Corten staal roest in eerste instantie net zo als gewoon constructiestaal. Het vormt aan het oppervlak een rood-bruine roestlaag. De roestlaag van gewoon constructiestaal is poreus, waardoor zuurstof en water er doorheen kunnen. Zuurstof en vocht veroorzaken roest. Aan Corten staal worden speciaal legeringselementen toegevoegd, onder andere koper, fosfor en chroom. Deze elementen zorgen ervoor dat er onder de roestlaag een nauwelijks poreuze en goed hechtende laag wordt gevormd. We noemen deze laag een ‘patineerlaag’. Door deze patineerlaag stopt het roestproces dus nagenoeg. Daarom kan Corten staal vele tientallen jaren buiten worden toegepast.

Uit de krant