Afbeelding

Nationale pindakaasdag!

Algemeen 87 keer gelezen

De Azteken en Inca’s aten 3.500 jaar geleden al pindakaas. Het was niet uit een potje van bijvoorbeeld Calvé, het was niet echt smeerbaar, zij aten vermalen geroosterde pinda’s.

Tot pakweg een paar honderd jaar geleden werden pinda’s als dierenvoedsel beschouwd. Aan het eind van de negentiende eeuw werd de groente (pinda’s zijn geen noten) pas gecultiveerd.. Pindakaas, in de huidige smeerbare vorm, komt oorspronkelijk uit Montreal Canada, waar het in 1884 werd ontwikkeld, ten tijde van een overschot in de productie van pinda’s.  De naam pindakaas komt waarschijnlijk uit Suriname, het woord dat wij gebruiken stamt af van pinda-dokunnu of pindadokun 

Nog enkele weetjes:
Voor 500 gram pindakaas zijn 1.100 pinda’s nodig. Pindakaas bestaat voor 40 procent uit gezonde, onverzadigde vetten. In Nederland kwam pindakaas in 1948 op de markt. Men noemde het product pindaboter, maar dat mocht niet. De naam ‘boter’ verwees namelijk naar roomboter. Voor sommigen is een gewone boterham met pindakaas niet genoeg; zij doen er nog eens jam, hagelslag of banaan bovenop. Een boterham ‘oorlog’ is pindakaas met curry, mayonaise en uitjes. Arachibutyrofobie betekent dat je bang voor pindakaas bent die aan je gehemelte blijft plakken.

Uit de krant