Foto: Peter Heine
Foto: Peter Heine Foto: Peter Heine

Acute Zorgduim VPR voor Aboutaleb

Algemeen 147 keer gelezen

Rotterdam - Vorige week woensdag ontving de voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Ahmed Aboutaleb, de ‘Acute Zorgduim VPR 2021’, uit handen van Willem Heijdacker, voorzitter van de Stichting Acute Zorg VPR.

Aboutaleb kreeg deze jaarlijks terugkerende prijs, omdat hij zich in november 2021 uitsprak over het feit dat het belangrijk is dat er een volwaardig ziekenhuis in Spijkenisse terug komt, inclusief IC’s. Inmiddels is Aboutaleb in gesprek met de Acute Zorgketenpartners, zoals de gemeente Nissewaard, zorgverzekeraars, ziekenhuisdirecties, de minister van VWS, etc. 

Vanwege de infrastructuur (gesloten bruggen, files etc.) moeten er ook oplossingen komen om te zorgen dat ambulances binnen de aanrijtijdennorm van 15 minuten ter plaatse kunnen zijn bij een A1 melding. In acht regiogemeenten komt 1 op de 5 ambulances te laat. De door de Ambulancedienst Rotterdam-Rijnmond toegezegde ambulance opkomstlocatie op Halfweg zit in de afrondende fase. De laatste financiële zaken worden op dit moment geregeld. Voor Voorne-Putten betekent dit dat er meer ambulances in de regio aanwezig zullen zijn.

Uit gesprekken van Willem Heijdacker met inwoners van Nissewaard, blijkt dat het hard nodig is, dat er een volwaardig ziekenhuis inclusief IC’s terug komt in Nissewaard. Heijdacker heeft ook een bezoek gebracht aan het SMC, die net naast de prijs greep. Met woordvoerder mevrouw Poortvliet werd gesproken over het pas geopende Spoedplein, dat een verbetering is op het gebied van acute zorg. Echter voor de stichting is het nog onvoldoende, dus de strijd voor een volwaardig ziekenhuis gaat door. Een volwaardig ziekenhuis in Spijkenisse is trouwens ook een enorme grote wens van de ruim 202.000 inwoners van Voorne-Putten, Rozenburg en Hoogvliet, de vele toeristen en de achterliggende grote chemische en petrochemische bedrijven. 

Volgens Heijdacker zijn er genoeg oplossingen te vinden: ‘Geld is geen enkel probleem. Bij de zorgverzekeraars ligt een vermogen van € 25 miljard ongebruikt op de planken en de diverse multinationals zoals Shell, Esso en overige grote industriële bedrijven boeken grote winsten. Ook de Rijksoverheid,  feitelijk de hoofdelijk verantwoordelijke voor een goede Acute Spoedhulp, kan meewerken, Minister Ernst Kuipers is mede aan zet. In de stad Rotterdam zijn er teveel grote ziekenhuizen met SEH en IC personeel, daar kunnen ze slim meedenken om het SMC zo uit te breiden dat er weer een volwaardig ziekenhuis ontstaat. Voldoende opgeleid personeel kan gerealiseerd worden door een zorgcampus in Nissewaard te starten. Kom maar op, ik sta er klaar voor om mee te denken met de professionals .’

Als lezer en/of inwoner kunt u de stichting Acute Zorg VPR steunen door donateur of sponsor te worden. Informatie vindt u op www.stichtingacutezorgvpr.nl/

Uit de krant