Een meisje met zeebenen; Suzanne hoopt in oktober te beginnen aan de reis van haar leven.
Een meisje met zeebenen; Suzanne hoopt in oktober te beginnen aan de reis van haar leven.

Hellevoetse Suzanne droomt van zeilreis op Tall Ship Thalassa

Algemeen 352 keer gelezen

Hellevoetsluis - Suzanne (15) havoleerling op het Helinium wil, net als haar vader en haar oom, kapitein worden. Het liefst op een olietanker. “Ik heb een keer een rondleiding gehad op zo’n schip, dat was geweldig. Dat heeft me alleen maar meer enthousiast gemaakt.” 

Daarom wil ze na de havo naar de hogere zeevaartschool. “Het varen maar ook reizen over de hele wereld, waarbij je veel leert over andere landen, culturen, ideeën en meningen van mensen, spreekt me erg aan. Mijn vader vertelt altijd verhalen over zijn reizen. Het lijkt me geweldig om dat zelf ook mee te kunnen maken.” Varen is Suzanne met de paplepel ingegoten. Samen met haar vader en moeder zeilt ze al vanaf jongs af aan. “Ieder weekend gingen we wel een stukje varen. Nu heb ik inmiddels mijn eigen zeilbootje, de Splash, waarmee ik het water op ga.” 

Maar nu heeft ze haar zinnen gezet op een spectaculaire reis met Tall Ship Thalassa. Een imposant en zeewaardig zeilschip; deze mooie driemaster is één van de snelste zeezeilschepen uit de Nederlandse vloot. “Dit jaar ga ik in oktober een 6 maanden lange zeereis maken naar de Cariben. Een groep van 37 leerlingen, uit heel Nederland, zal deze zeiltocht maken. Op dit moment doe ik havo 3, tegen de tijd dat ik deze reis kan gaan maken, zit ik in havo 4. Alle schoolboeken gaan dan ook mee. “Aan boord zijn een paar docenten die kunnen helpen met het schoolwerk, maar voor de rest maak je je eigen planning. Ook toetsen mag je zelf inplannen.” Aan boord zal ze haar 16e verjaardag vieren. “Mijn ouders vinden het spannend, maar snappen dat dit een mooie uitdaging is voor mij. Zoiets kan je maar één keer in je leven doen. En ze zouden zelf ook best zo’n reis willen maken.”

Het is dan ook een bijzondere reis met mooie bestemmingen. “De eerste bestemming is Tenerife en daarna door naar São Vicente. Vervolgens maken we de grote oversteek naar Dominica. Vervolgens gaan we eilandhoppen en komen we aan in Curaçao. Daarna is de bestemming Panama. Hier moeten we met een groep het land doorkruisen en worden we weer opgehaald bij Bocas del tol. Daarna volgen Cuba en Bermuda. Om daarna een grote oversteek naar de Azoren te maken. Half april is de verwachte aankomst in Nederland. Je leert zelfstandig zijn, samen werken, vertrouwen in elkaar en verantwoordelijkheid nemen. Hierdoor zal ik meer uit mijn comfortzone gaan. Dat is ook later handig als ik werk. En ik leer dat ik alles kan zolang ik me er maar voor inzet en mijn best doe. Het is voor mij een enorme uitdaging om deze zeereis te maken. Ook zullen we op een van de eilanden overnachten bij de lokale bevolking. We hebben een uitwisseling met een school waardoor we een dag zullen meelopen met een klas. Dan zullen we meemaken hoe groot de verschillen zijn met ons leven in Nederland. Het lijkt me geweldig om te kunnen ontdekken wat er nog meer in de wereld is. 

Om deze reis te kunnen verwezenlijken zoekt Suzanne sponsors. Voor de hele reis is namelijk €25.000 nodig, de eerste €1000,- is al binnen. “Zelf ben ik bezig op verschillende manieren om het geld binnen te halen: bijbaantjes, verkoop oude spullen op Marktplaats en Vinted en acties. De coronatijd en zeker nu de lockdown maakt het lastig om bedrijven te benaderen. Je kunt tenslotte niet zomaar naar binnenlopen. Gelukkig kijkt School at Sea ook naar inzet, mocht ik nog een klein deel van het bedrag missen dan zou dat mogelijk gecompenseerd worden. Sponseren kan voor 1 euro per zeemijl. Van 1 euro tot 50 euro. Ieder bedrag kan mij helpen om dichterbij de 25.000 euro te komen. Voor bedrijven zijn er verschillende sponsorpakketten bedacht. Zo is er onder meer een pakket waarbij de vlag van een bedrijf bij vertrek en aankomst in Nederland gehesen zal worden bij sponsoring van €1000,-. Op Suzannes website: https://suzanneatsea.jouwweb.nl/ staat alle informatie. 

Uit de krant