De winnaar mag een meesterwerk exposeren in het Rijksmuseum.
De winnaar mag een meesterwerk exposeren in het Rijksmuseum.

Zoë van Oosterhout in Project Rembrandt

Algemeen 283 keer gelezen

De uit Zwartewaal afkomstige Zoë van Oosterhout (23 jaar) is binnenkort te zien in het derde seizoen van het kunstprogramma Project Rembrandt. 

Uit meer dan 2000 deelnemers zijn na selecties slechts 30 kandidaten geselecteerd om deel te nemen aan het programma. Zoë is één van de jongste kandidaten in de geschiedenis van het programma. Al van kinds af aan was tekenen en schilderen haar grootste interesse. Als jong meisje van amper 4 jaar oud bleek al snel dat ze een bijzondere gave had voor waarneming. Door middel van zelfstudie, tips en een enkel advies van beroepskunstenaars maar vooral door haar eigen grote passie en onuitputtelijke doorzettingsvermogen ontwikkelde zij zich al snel naar een hoger niveau. Zoë vindt dat elke tekening die ze maakt slechts een oefening is voor een volgend werk.  Ze ziet door haar kritische blik altijd haar tekortkomingen en is zelden echt tevreden over het resultaat. Haar werk bestaat voornamelijk uit portretten en lichamen met een groot voorkeur voor erotisch vrouwelijk naakt. 

Haar voorkeur bij het schilderen gaat uit naar de klassieke glaceer olieverftechnieken. Voor deze techniek is eindeloos geduld nodig en worden er meerdere, soms wel tientallen laagjes olieverf aangebracht. Zoë haar werk is herkenbaar aan haar subtiele kleurgebruik die vaak wat zachtere pastel tinten bevatten. Zoë heeft haar atelier in Middelharnis waar zij in alle rust zich verder kan bekwamen in de schilderkunst. Daarnaast is ze ook nog werkzaam als begeleidster van de jeugdkunstgroep, de kinderkunstklas en de groep `Spetters` (kunstenaars met een beperking) bij stichting Dogma in Hellevoetsluis. 

Zoë heeft haar werk nog nooit geëxposeerd omdat ze het zelf gewoon nog lang niet goed genoeg vond en ze zich nog veel verder wil ontwikkelen. Anderen dachten daar heel anders over en haalden haar over om deel te nemen aan de selectie voor project Rembrandt. Al was het maar om deskundige kunstkenners een oordeel te geven over haar werk. Dat ze uiteindelijk uit meer dan 2000 deelnemers werd geselecteerd was voor Zoë dan ook een grote verassing. Project Rembrandt In het derde seizoen van Project Rembrandt gaat deze groep schildertalenten opnieuw de creatieve strijd met elkaar aan. Onder begeleiding van Annechien Steenhuizen en met de coaching van Iris Frederix en Tyas Leeuwerink zal bepaald worden wie dit jaar de beste amateur kunstschilder van Nederland is. In dit nieuwe seizoen krijgen de kandidaten de kans om hun talent verder te ontwikkelen. In navolging van Rembrandt van Rijn volgen de leerlingen lessen bij hun coach en nemen het tegen elkaar op in diverse opdrachten. Elke week zal er een kandidaat afvallen tot uiteindelijk de beste amateur kunstschilder overblijft, die een meesterwerk mag exposeren in het Rijksmuseum. Project Rembrandt is vanaf 23 januari 2022 elke zondag te zien op NPO 1.

Uit de krant