De egel zoekt in de winter een mooie hoop takken en bladeren.
De egel zoekt in de winter een mooie hoop takken en bladeren.

Blijf op het pad, dan slaapt de egel door

Algemeen 458 keer gelezen

Voor veel dieren is de winter geen vetpot. Zij teren in op hun reserves, simpelweg omdat er veel minder voedsel is te vinden. Ze gaan in winterslaap of verzinnen andere slimme manieren om zo min mogelijk energie te verspillen.

Het Zuid-Hollands Landschap roept bezoekers aan de natuur op om bij de winterwandeling op de paden te blijven, zodat de dieren de rust krijgen die ze deze periode zo hard nodig hebben. Juist nu wordt het weer drukker in de natuurgebieden. Dat is op zich niet erg, maar vraagt wel om extra opletten. 

‘Het bekendste voorbeeld van hoe dieren de winter doorbrengen, is denk ik de egel’ vertelt boswachter Mirjam Eikelenboom. ‘Als de winter aanbreekt zoekt de egel een mooie hoop takken en bladeren of een holletje onder een boomstronk. Een perfect plekje om een winterslaap te houden. Hoewel een winterslaap de ultieme vorm van energiebesparing is, raken egels tijdens die periode tot wel 40% van hun lichaamsgewicht kwijt. Daarom is het belangrijk dat zij zo min mogelijk wakker worden.’

Duizenden kilometers vliegen
Naast een winterslaap hebben dieren andere slimme manieren gevonden om optimaal gebruik te maken van de beperkte voorraad voedsel. Neem de smient. Deze kleine fluitende eend volgt de vorstgrens. Vriest het in Scandinavië, dan trekken de smienten massaal naar Nederland. Gaat het hier vriezen dan reizen ze door naar België of Frankrijk. Zo overbruggen ze, als het moet, in een paar dagen tijd duizenden kilometers. Dan is het extra fijn wanneer ze op open water kunnen uitrusten en niet schrikken van onverwachts bezoek en opvliegen. Dat kost veel energie in een periode waarin voedsel schaars is.

Lockdown
Door de recente lockdown ziet de boswachter de drukte in de natuur weer toenemen. Daarom is het nog belangrijker dat iedereen bijdraagt aan voldoende rust in de natuurgebieden. Hoe? ‘Gewoon door je aan de regels van het gebied te houden.’ aldus Eikelenboom. ‘Houd je hond aan de lijn, blijf op de paden en laat geen afval achter in de natuur. Dan heeft iedereen, ook de smient en de egel, een fijne winter.’

Over het Zuid-Hollands Landschap
Duinen, bossen, boerderijen, boomgaarden, weilanden, waterjungles, molens en monumenten. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap zorgt sinds 1934 voor groene schatten in onze provincie. Zij vinden het belangrijk dat iedereen van de natuur kan genieten. Met steun van zo’n 50.000 gezinnen en veel vrijwilligers werken ze hard aan meer natuur, want in Zuid-Holland is slechts 6% beschermde natuur.

Meer weten over hun werk, de routes en excursies? 

Kijk op zuidhollandslandschap.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant