Door je kind gebaren aan te leren, kun je de periode overbruggen van taal begrijpen naar gesprokentaal. (Foto: Linda Poldervaart-Pereboom)
Door je kind gebaren aan te leren, kun je de periode overbruggen van taal begrijpen naar gesprokentaal. (Foto: Linda Poldervaart-Pereboom) Linda Poldervaart-Pereboom

Baby- en Kindergebaren voor jong en oud

Algemeen 669 keer gelezen

“Onze jongste dochter (7 maanden) kijkt naar het licht knopje en doet haar handje open en dicht: ze wil graag het licht aan doen. Samen doen wij het licht aan en onze dochter begint helemaal te stralen.” Fenna de Ronde, docente baby- en kindergebaren voor Gebarenstem, geeft communicatie in handen van je (jonge)kind. Ervaar zelf hoe leuk dit is!

De dovengemeenschap weet al heel lang dat baby’s vanaf 6 maanden kunnen communiceren door middel van gebaren. Ondertussen weten ze ook hoe leuk en handig het is om gebaren te gebruiken voor baby’s en kinderen met horende ouders. Door je kind gebaren aan te leren, kun je de periode overbruggen van taal begrijpen naar gesprokentaal. Je maakt hiermee taal visueel waardoor je elkaar beter kan begrijpen en meer inzicht kan krijgen in de beleving en behoefte van je baby of kind.

Met de Gebarenstem baby- en kindergebarenmethode ondersteun je de essentie van wat je zegt met een gebaar, hiervoor gebruiken we gebaren uit de Nederlandse gebarentaal. En door consequent voor, tijdens en na je handeling het gebaar aan te bieden maak je plaatjes bij het gesproken woord waardoor je kind het woord makkelijker kan onthouden.

Fijne motoriek heeft je kind nodig om te kunnen praten, dit is pas tussen de 12 en 18 maanden aan de beurt in de ontwikkeling, terwijl een baby van 6 maanden al volop bezig is met zijn grovere motoriek en dus dan ook al zou kunnen gebaren. Vanaf 6 maanden kunnen baby’s ook verbanden leggen tussen de woorden die ze horen en de voorwerpen die ze zien of gebeurtenissen die ze meemaken. Baby’s en kinderen willen graag hun verhaal met je delen maar hebben hier niet altijd de motorische vaardigheden voor om dit te kunnen vertellen. Met baby- en kindergebaren geef je je kind een stem waardoor hij zelf kan vertellen wat hij in zijn hoofd heeft. 

Alleen dit is al een goede reden om baby- en kindergebaren te gebruiken in de communicatie met je kind. Maar er zijn nog meer voordelen om je kind gebaren aan te leren. Als een kind net leert praten, kunnen woorden veel op elkaar lijken. Gebaren zijn dan de ondertiteling voor de ouders en verzorgers. Op deze manier is er minder frustratie, verdriet en miscommunicatie omdat jij beter begrijpt wat er aan de hand is. Ook het taalverwerkingsproces wordt veel eerder actief gestimuleerd waardoor je kind op jongere leeftijd begrijpt welke woorden of gebaren bij welke voorwerpen, personen of handelingen horen. 

Gebaren leren is leuk! Het geeft taal in handen van het kind waardoor communiceren makkelijker wordt! Voor meer informatie over baby- en kindergebaren kijk op de site www.gebarenstem.nl of volg hen op Facebook of Instagram Gebarenstem Goeree-Overflakkee.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant