Afbeelding

Nul blinde ogen door vuurwerk in 2022

Algemeen 394 keer gelezen

Niemand is dit jaar blind door vuurwerk geworden. Dat is in veertien jaar registreren van oogletsels door vuurwerk nooit eerder gebeurd. 

Tijdens deze jaarwisseling hebben 58 mensen oogletsel door vuurwerk opgelopen. 13 mensen hebben blijvend letsel opgelopen. Dergelijk lage aantallen hebben de oogartsen niet eerder tijdens de duur van de registratie vastgelegd.

“Sinds de start van de registratie hebben we nog nooit meegemaakt dat niemand blind is geworden door vuurwerk. Het bewijs dat een verbod op consumentenvuurwerk werkt, is geleverd. Ik heb de afgelopen jaren honderden ogen blind zien worden door vuurwerk dat werd afgestoken door burgers, waarvan de helft omstander was. Vuurwerk in handen van de consument blijkt keer op keer te risicovol en wij blijven dan ook strijden voor een verbod op consumentenvuurwerk”, aldus Tjeerd de Faber, oogarts en vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.

Naast illegaal vuurwerk is ook legaal vuurwerk te onveilig om door burgers afgestoken te worden. Legaal vuurwerk is nog steeds de grootste veroorzaker van oogletsel. In 2009 hebben de Nederlandse oogartsen een motie aangenomen dat het afsteken van vuurwerk door consumenten te risicovol en te onveilig is. Als alternatief willen oogartsen professionele openbare vuurwerkshows door de gemeentelijke en provinciale overheden. Het effect van de afgelopen twee jaar met een tijdelijk verbod op consumentenvuurwerk laat zien dat het gedogen van consumentenvuurwerk niet langer verantwoord is voor de samenleving, het dierenwelzijn en milieu.

Nationaal Vuurwerkmanifest
In 2014 is het Nationaal Vuurwerkmanifest gestart. Inmiddels hebben zich meer dan 700.000 particulieren en organisaties (> 1200) aangesloten. Het Nationaal Vuurwerkmanifest kan nog steeds ondertekend worden en blijft online tot het consumentenvuurwerkverbod landelijk doorgevoerd is: www.vuurwerkmanifest.nl

Voorlopig overzicht oogletsel jaarwisseling 2021/2022

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant