Afbeelding
Foto: Pixabay

Samenwerking GGD’en en huisartsen om boosteroffensief te versnellen

Algemeen 128 keer gelezen
In verband met de oprukkende omikronvariant is het belangrijk dat alle 18-plussers een booster aangeboden hebben gekregen in de tweede helft van januari laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten. 

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), GGD GHOR Nederland, RIVM en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hebben de afspraken over hun samenwerking in de landelijke boostercampagne gemaakt.

Het boosteren van alle 18-plussers is een gigantische operatie. Er moeten nu nog circa 9,5 miljoen volwassenen een oppepprik krijgen. De registratie in het systeem van het RIVM moet ook goed zijn, onder andere omdat er anders problemen ontstaan met de uitgiftes van CTB’s en DCC’s. Een booster halen bij de GGD zodra je jaar aan de beurt is, is het snelste en makkelijkst. Je staat dan gelijk goed geregistreerd. Huisartsen vaccineren waar mogelijk hun niet-mobiele patiënten. Niet elke huisarts lukt dat vanwege een te drukke praktijk maar anderen wel.

Tegelijk is er altijd de oproep aan buren, vrienden en familie om deze groep patiënten als het enigszins kan naar de GGD te brengen omdat dat het snelste werkt en ouderen en kwetsbaren dan ook het snelst beschermd zijn. Daarnaast gaan huisartsen, die daarvoor de ruimte hebben, helpen boosteren op zorglocaties zonder eigen arts of medische dienst, van zorgboerderij tot verpleeghuis. Ook springen sommige huisartsen bij in de GGD-prikstraten om Nederland zo snel als mogelijk de oppepprik te geven. Het ministerie van VWS vraagt huisartsen de 50-plussers in hun praktijk die zich niet hebben laten vaccineren alsnog te bewegen om zich te laten vaccineren.

Alle regionale GGD’en schalen zo snel mogelijk en maximaal op, men prikt van oud naar jong: de GGD’en hebben de zaken op orde, boosteren van oud naar jong, kunnen gigantisch opschalen tot over de 1,5 miljoen prikken per week en de registratie wordt meteen goed geregeld. Huisartsen die in hun regio met hun GGD al afspraken hebben gemaakt om in hun praktijk te boosteren, kunnen dat doen, mits zij met hun eigen GGD ervoor zorgen dat mensen binnen twee weken goed geregistreerd staan conform landelijke richtlijnen.

 

Uit de krant