Er was een flinke verbouwing nodig om het pand klaar te maken.
Er was een flinke verbouwing nodig om het pand klaar te maken.

Spoedplein in Spijkenisse open

Algemeen 344 keer gelezen

Spijkenisse - Per 7 december werken Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) en Huisartsenposten Rijnmond locatie Spijkenisse samen vanaf een uniek Spoedplein: Spoedplein Spijkenisse. 

Het zorgpersoneel van de Spoed Eisende Hulp en de huisartsenpost werken voortaan samen als één team aan één balie waardoor er voor patiënten met een spoedvraag direct kan worden bepaald welke arts hij of zij nodig heeft. “Er is geen enkele andere plek waar huisartsen, medisch specialisten en ander zorgpersoneel op deze manier samenwerken. Een unieke stap in Nederland”, aldus Paul van der Velden, voormalig bestuurder SMC.

Uniek in Nederland
Heidi van den Brink, bestuurder van Huisartsenposten Rijnmond vult aan: “Om te begrijpen hoe uniek dit is, is het belangrijk om te weten hoe spoedzorg werkt. In geval van spoed die niet-levensbedreigend is, moeten patiënten overdag altijd eerst contact opnemen met hun eigen huisarts. In avond, nacht en weekend kan contact worden opgenomen met de huisartsenpost. Op basis van de klachten wordt telefonisch bepaald of iemand naar de huisartsenpost moet komen of dat de klachten tot de volgende werkdag kunnen wachten. Bij het Spoedplein Spijkenisse komen patiënten nu bij één en dezelfde balie binnen. Daar wordt bepaald of de klachten door een huisarts of door een medisch specialist moet worden behandeld. In de oude situatie, die in de rest van Nederland nog steeds geldt, ging de patiënt altijd éérst langs de huisarts en dan pas door naar een medisch specialist als dat nodig was. Zonder deze tussenstap zijn patiënten sneller geholpen en krijgen zij de juiste zorg op de juiste plek.”

Verbouwing
Voor de samenwerking van start kon, was een intensieve verbouwing nodig om het pand gereed te maken. Een verbouwing kost geld en om de financiering rond te krijgen, is er veelvuldig overleg geweest met alle betrokken partijen. Naast het ziekenhuis waren dat de zorgverzekeraars en uiteraard de gemeente Nissewaard. Mede dankzij de inzet van burgemeester Foort van Oosten en wethouder Wouter Struijk kon het project uiteindelijk van start gaan. Met een resultaat waar alle betrokken partijen trots op kunnen zijn.

Spoedzorg in regio Spijkenisse
Wethouder Struijk Nissewaard: ‘Voor de inwoners van Nissewaard en de regio is het van groot belang dat ze snel toegang krijgen tot zorg. Zeker in geval van spoed. Daarom hebben we ons met volle overtuiging ingezet om het Spoedplein voor elkaar te krijgen. Dat dit gelukt is en dat het Spoedplein nu gestart is, is een stap waar we heel blij mee zijn. We weten nu allemaal hoe kwetsbaar de zorg is en zijn blij dat we hiermee de spoedzorg voor de regio nog beter geborgd hebben.”

Uit de krant

Uit de krant