Afbeelding

Zelftesten voor alle basisscholen

Algemeen 639 keer gelezen

Vanaf maandag 6 december ontvangen alle basisscholen en scholen voor speciaal basisonderwijs een eerste voorraad zelftesten voor hun leerlingen in groep 6, 7 en 8. Voor de kerstvakantie is er een tweede automatische levering. Hiermee kunnen leerlingen twee keer per week thuis een zelftest doen.

Dat heeft minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) laten weten aan alle 6700 scholen in het primair onderwijs. Het aantal zelftesten per school hangt af van het aantal leerlingen en leraren. In totaal bestaat de eerste levering uit 2,4 miljoen zelftesten. Dat is voldoende voor alle leerlingen in groep 6, 7 en 8 voor twee keer testen per week gedurende twee weken. Voor de kerstvakantie zal er nog een tweede levering plaatsvinden die genoeg voorraad geeft tot en met enkele weken na de kerstvakantie. Scholen hoeven hiervoor niet te betalen.

Voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool geldt dat ze thuis twee keer per week een zelftest doen, zo nodig met behulp van ouders of andere verzorgers. Dit geldt ook voor alle leraren. Als de test positief is, gaan de leerling of leraar en de rest van het gezin in quarantaine en laten zich testen in de GGD-teststraat. Als de test negatief is, kan de leerling of leraar naar school.

 1,2 miljoen zelftesten
Voor de groep leerlingen in het primair onderwijs zijn zo’n 1,2 miljoen zelftesten per week nodig. De eerste twee leveringen krijgen scholen automatisch, zodat scholen hun leerlingen snel kunnen voorzien van zelftesten. Na de kerstvakantie kunnen scholen zelf - op basis van eigen inschatting van de voorraad - de benodigde zelftesten kostenloos aanvragen via een speciaal programma. Dit voorkomt te grote voorraden in het schoolgebouw. Scholen gebruiken dit systeem nu al om zelftesten voor leraren aan te vragen.

Voortgezet onderwijs
Middelbare scholen kregen op aanvraag al zelftesten voor ongevaccineerde leerlingen en leraren. Inmiddels geldt het dringende advies dat álle leerlingen en leraren in het voortgezet onderwijs twee keer per week een zelftest doen. Sinds de maatregelen zijn aangekondigd is het aantal aanvragen van middelbare scholen voor zelftesten meer dan verdubbeld. In het voortgezet onderwijs gaat het om circa 1 miljoen leerlingen en leraren, waarvoor 2 miljoen zelftesten per week nodig zijn.

Uit de krant

Uit de krant