Afbeelding
stock

Rechtbank veroordeelt Hellevoeter voor bezit 145 kilo amfetamineolie

Algemeen 165 keer gelezen

De rechtbank in Arnhem veroordeelt een 35-jarige man uit Hellevoetsluis tot een gevangenisstraf van 40 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De man vervoerde ongeveer 145 kilogram amfetamineolie, met een straatwaarde van zo’n 150.000 euro.

Dat de man een bestelbus huurde en daarin 9 gevulde jerrycans vervoerde, stond niet ter discussie. De vraag die de rechtbank moest beoordelen was, of de man wist dat er ongeveer 145 kilo amfetamineolie in de jerrycans zat. De man verklaarde dat hij dacht dat er diesel in de jerrycans zat. Hij zou de jerrycans tijdelijk voor een vage bekende in de bus bewaren en daarvoor een kleine vergoeding krijgen. De bus zou hij hebben gehuurd om meubels mee op te halen. 

Synthetische drugs
In de bus zijn ook handschoenen gevonden. Aan de binnenkant daarvan werd DNA aangetroffen dat een sterke match vertoonde met het DNA van de man. In de telefoon van de man stonden twee opvallende notities die waren aangemaakt en gewijzigd op de dagen dat de man de bus huurde. Een aantal woorden in deze notities verwijzen volgens de politie naar termen die worden gebruikt bij de productie van synthetische drugs. Naast de notities werden in de telefoon meerdere foto’s en filmpjes aangetroffen, waarop veel contant geld, jerrycans en onder andere henneptoppen te zien waren. Volgens de man had hij de notitie niet zelf in zijn telefoon gezet en waren de drugs en het geld op de foto’s en filmpjes niet van hem.

Ongeloofwaardige verklaring
De rechtbank vindt het scenario dat de man schetst niet verifieerbaar en ongeloofwaardig. De man legde meerdere wisselende verklaringen af. Daarnaast vindt de rechtbank het onaannemelijk dat een vage bekende een grote en waardevolle hoeveelheid amfetamineolie dagenlang bij de man zou achterlaten zonder een duidelijke afspraak over het ophalen en zonder dat de man wist wat het precies was.

De rechtbank is daarom van oordeel dat het niet anders kan, dan dat de man wist dat hij amfetamineolie bij zich had. Net als de eis van de officier van justitie is volgens de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar.

Uit de krant