Het herplanten van de bomen is deze winter gestart. Foto: Waterschap Hollands Delta
Het herplanten van de bomen is deze winter gestart. Foto: Waterschap Hollands Delta

Buiten gewoon groen: Bomen herplanten

Algemeen 117 keer gelezen

In de rubriek Buiten gewoon groen vertelt Hollandse Delta iedere week iets over de natuur in onze omgeving. Het waterschap verzorgt veel groen in de polder. 

Sinds de zomer van 2020 heeft waterschap Hollandse Delta het beleid om elke boom die gekapt wordt te herplanten. Hiermee houdt het waterschap het bomenoppervlak in de regio op orde. Bomen zijn belangrijk voor ons omdat ze CO2 vastleggen, fijnstof afvangen uit de lucht en voor verkoeling zorgen tijdens warme dagen.

Herplanten 800 bomen
In 2020 en 2021 zijn er door het waterschap zo’n 800 bomen gekapt, veelal vanwege veiligheid of ziekte. Dit betekent dat er 800 bomen herplant moeten worden en dat gebeurt dit winterseizoen, van Nieuwe Maas tot Volkerak en van de Biesbosch tot de Noordzee. Het aanplanten is deze maand al begonnen en wordt in april afgerond.

Robuust bomenbestand
Het waterschap selecteert de locaties voor herplant en bepaald welke boomsoort wordt herplant. Herplant vindt altijd plaats in de buurt waar de oude boom gekapt is, en sowieso op hetzelfde eiland. Bij het selecteren van de boomsoort streeft het waterschap naar een diverse soortkeuze, zodat een robuust bomenbestand ontstaat dat beter bestand in tegen ziekten en plagen, zoals de iepziekte en de eikenprocessierups.

Uit de krant