Een van de hutten op het schip.
Een van de hutten op het schip.

Eerste vluchtelingen komen aan in Hellevoetsluis

Algemeen 2.697 keer gelezen

Hellevoetsluis - Deze week worden de eerste vluchtelingen en statushouders verwacht op het schip De Willemstad dat is afgemeerd in de Koopvaardijhaven in Hellevoetsluis. De Willemstad is een van de schepen waarop de komende periode in diverse steden in Nederland asielzoekers worden opgevangen. Het schip werd in 2018 volledig gerenoveerd en telt 48 hutten. Het schip biedt plaats voor 98 personen, waarvan naar verwachting ongeveer 75 plaatsen bezet gaan worden. Er worden geen kinderen en geen mensen uit veilige landen opgevangen op het schip. 

Onlangs zijn omwonenden uitgenodigd een kijkje te komen nemen op het schip en vragen te stellen. Circa 30 mensen kregen een rondleiding en hebben kennisgemaakt met de mensen van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en betrokkenen van de gemeente. Natuurlijk hadden zij de nodige vragen” zegt een woordvoerder van de gemeente. “Praktische vragen, maar ook vragen op het gebied van veiligheid, zoals waar ze terecht kunnen als er iets aan de hand zou zijn. Het was goed om te zien dat er veel betrokkenheid was. Zo waren er mensen met ideeën, en mensen die spontaan hulp aanboden.”

In gesprek met Sandor legt hij uit dat hij al 7 jaar als hotelmanager op een cruiseschip werkt. Dit is de eerste keer dat gedurende de winterperiode schepen van zijn bedrijf worden ingezet voor de opvang van vluchtelingen. Normaal liggen de schepen in de winter in het droogdok. Er wordt overigens steeds vaker gekozen om dit soort schepen in te zetten als tijdelijke woonvoorziening. In Amsterdam worden schepen ingezet de opvang van daklozen en voor de huisvesting van studenten. 

Dagelijkse praktijk
Opvang van zo’n grote groep vergt de nodige organisatie en begeleiding. Sandor: “Een van onze schepen is al in gebruik voor de opvang van vluchtelingen in Vlaardingen. Hiervan kunnen we leren hoe we het aan kunnen pakken en zo nodig verbeteren. Het COA heeft de ervaring hoe dit in goede banen geleid kan worden. Een ploeg van 10 man verzorgt dagelijks ontbijt, lunch en diner. Voor de hutten wordt housekeeping ingezet om deze schoon te houden en de bedden te verschonen. De mensen kunnen zelf hun was doen in een speciaal opgezet washok op het bovendek. In de gemeenschappelijk ruimtes zoals de lounge mag geen alcohol worden gedronken, dat mag wel in de eigen hut. We willen geen calamiteiten of geluidsoverlast veroorzaken. Er is 24 uur per dag beveiliging aanwezig. Overdag is er een beveiliger aan boord en ’s nachts zijn dat er twee. Ook zijn er vanuit het COA altijd vier personen aanwezig voor de begeleiding. Op het bovendek is een speciale rookruimte ingericht. We hebben een driesterren schip. We hebben dus echt geen spa of sauna op onze schepen zoals in andere media te lezen was. Om voor wat vermaak te zorgen komt er in ieder geval een tafeltennistafel en tafelvoetbal in de lounge. En de mensen mogen aan wal gaan.”

Dagbesteding
De gemeente laat weten dat ze in samenspraak met het COA de bewoners in de tijd dat ze hier zijn een zoveel mogelijk zinvolle dagbesteding willen geven. Zij hebben gesprekken met onder meer de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en Vluchtelingenwerk en ze bereiden zich met programma’s en/of vrijwilligerswerk voor op de toekomst. “Met Hellevoetse organisaties zoeken we naar aanvullende activiteiten om het verblijf van deze mensen goed in te vullen en een gevoel van verveling en zinloosheid te voorkomen. De statushouders gaan bovendien aan de slag met hun inburgeringstraject en krijgen maatschappelijke begeleiding vanuit Vluchtelingenwerk bij hun kennismaking met Hellevoetsluis. Ook hebben verschillende inwoners zich aangemeld om als vrijwilliger iets te betekenen voor de mensen die opgevangen worden.” De gemeente geeft aan dat zij met het COA afspraken heeft voor noodopvang op het schip dat in principe geldt voor een periode van twee tot drie maanden om het nijpend tekort aan opvangplekken te overbruggen. “We hebben als gemeente voor een periode van maximaal drie maanden een bestuursovereenkomst met het COA” legt de woordvoerder uit.

Woonruimte
De mensen die opgevangen worden zijn vluchtelingen of statushouders en dat maakt uit voor de stap die zij na de tijdelijke opvang maken. Want vluchtelingen zijn nog niet zover in hun asielprocedure dat zij al een woning aangeboden krijgen. Zij gaan mogelijk van de tijdelijke locatie in Hellevoetsluis uiteindelijk naar een asielzoekerscentrum om hun verdere procedure te doorlopen. Statushouders hebben de asielprocedure al helemaal doorlopen. Voor deze statushouders, dit zijn er maximaal 15, zal in deze periode woonruimte gezocht worden op Voorne. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant