Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Woonproblematiek heet hangijzer tijdens begrotingsbehandeling 2022-2025

Algemeen 290 keer gelezen

Hellevoetsluis - ‘Gewoon wonen nu’ dat stond op de button die wethouder Spoon (Wonen) zichzelf demonstratief opspeldde tijdens de laatste raadsvergadering. 

“Wonen is vandaag de dag echt een probleem. Wie een eigen huis heeft, merkt het misschien niet” geeft wethouder Aart Jan Spoon aan. “Maar we kennen allemaal de verhalen van mensen die geen woning kunnen krijgen. We moeten het in onze gemeente hebben van vele kleine en soms grote oplossingen.” 

Een aantal fracties haalde aan dat er divers gebouwd moet gaan worden wat doorstroming op de huizenmarkt zou moeten opleveren. “We moeten bouwen naar behoefte” zegt Spoon hierover. “De wooncoach die wij in januari hebben aangesteld gaat met ouderen in gesprek om ze te helpen met doorstroming naar een andere woning.” Het bouwen van tijdelijke woningen is een andere genoemde optie. “Dit soort woningen, die deels in de fabriek in elkaar gezet worden, kunnen met een minder lang vergunningentraject geplaatst worden.” De gemeente is daarnaast nog steeds bezig met de mogelijkheid het arbeidsmigrantenhotel op Kickersbloem 3. Dit zou voor doorstroom in de wijken moeten zorgen waar deze arbeiders momenteel zijn gehuisvest.

In het Regioakkoord Woningmarktafspraken 2019 werd door gemeenten, woningcorporaties en de provincie Zuid-Holland getekend om 54.000 extra woningen in de regio te bouwen en de sociale woningvoorraad beter te verspreiden. Op dit moment moet volgens dit akkoord 20% van de woningen die opgenomen zijn in de huidige bouwplannen bestaan uit sociale woningbouw. Zodra de fusie Voorne aan Zee een feit is, zal de provincie Zuid-Holland een hogere opgave van de nieuwe gemeente eisen bij de herziening van de woningmarktafspraken. “Voor alle nieuwe bouwplannen zullen we daarom al van 30% sociale woningbouw uitgaan” aldus Spoon. Gemeente Westvoorne loopt door regelgeving rondom Natura2000 gebieden tegen problemen met de eigen opgave. “De noodzaak is er om Westvoorne te helpen om aan hun opgaven te kunnen voldoen, als we straks één gemeente zijn moeten we dat sowieso.” Daarnaast onderzoeken de drie gemeenten de mogelijkheden voor opkoopbescherming waardoor het onaantrekkelijk wordt voor speculanten om woningen op te kopen en te verhuren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant