De wethouder bij de cursus voor mantelzorgers (Foto: Wil van Balen)
De wethouder bij de cursus voor mantelzorgers (Foto: Wil van Balen) Wil van Balen

Waardering voor de mantelzorgers

Algemeen 497 keer gelezen

Woensdag 10 november was het de ‘Dag van de mantelzorgers’. Er zijn meer mantelzorgers dan iedereen denkt. Velen van hen zijn onzichtbaar. Nederland telt bijna 5 miljoen (!) mantelzorgers.

Wethouder Hans van der Velde heeft in zijn portefeuille onder andere het zogenaamde sociale domein, waardoor hij regelmatig te maken krijgt met het beleid rondom en de problematiek van de mantelzorgers. De wethouder was naar een cursus gekomen die voor mantelzorgers wordt georganiseerd en maakte kennis met de deelnemers.

Persoonlijke verhalen
Een aantal van de aanwezigen vertelde aan de wethouder hun persoonlijke verhaal. Hoe er wordt gezorgd voor vader, moeder, zoon of dochter. En welke belasting dat met zich meebrengt. Het gaat onder andere om mensen met dementie, autisme, epilepsie, COPD en Alzheimer.

“Ik wordt er stil van als ik van jullie hoor hoeveel het zorggeven van jullie vergt,” sprak de wethouder. “Ik hou me uiteraard veel bezig met het beleid en kom niet zo vaak in contact met de praktijk en daarom stel ik het erg op prijs dat jullie je persoonlijke verhaal aan mij willen laten horen.”

De aanwezigen vertellen dat het erg prettig is om tijdens de bijeenkomsten te kunnen praten met mensen die in eenzelfde situatie verkeren. “We begrijpen elkaar en geven elkaar steun. Je doet hier kracht op, door het begrip en het contact met gelijkgestemden.”

De wethouder vraagt wat er met je gebeurt als je zo lang en intensief voor iemand zorgt?

Een van de aanwezigen reageert door aan te geven dat het eigen netwerk er daardoor bij inschiet en ook dat je vreselijk druk bent in een leven waarin je naast je werk ook nog moet zorgen.

De wethouder begrijpt dit volkomen en stelt dat het wel belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. “Je komt zelf op de achtergrond te staan en je moet uitkijken dat je zelf niet omvalt.”

De aanwezigen leggen uit dat de bijeenkomst hen kracht geeft, niet alleen omdat je je verhaal kwijt kunt, maar ook omdat je nieuwe contacten opdoet. Een klankbord om dingen te delen en je hart kunnen luchten is ontzettend belangrijk, vinden de deelnemers aan de cursus.

Na het gesprek geniet de wethouder samen met alle aanwezigen van een stukje taart en bij het vertrek kregen de mantelzorgers een attentie mee om thuis van te genieten.

Waar zouden we zijn zonder onze mantelzorgers?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant