Afbeelding

Trots op het succes van de Zonnebloemloterij 2021

Algemeen 175 keer gelezen

De 53e trekking van de Zonnebloemloterij heeft 1.393.584 euro opgebracht. Een resultaat om heel trots op te zijn. Ondanks dat niemand kon voorspellen hoe de Zonnebloemloterij dit jaar zou verlopen, vond verkoop via verschillende kanalen plaats: online, telefonisch, aan de deur en op straat. Maar nog veel belangrijker: we hebben ons verhaal gedeeld met duizenden mensen en daarmee is het belangrijke Zonnebloemwerk voor mensen met een lichamelijke beperking weer stevig op de kaart gezet.

Marc Damen, directeur Nationale Vereniging de Zonnebloem blikt terug op een heel bijzonder en intensief jaar: “Als gevolg van corona zien we veel deelnemers die in een sociaal isolement dreigen te raken. Dat maakt ons Zonnebloemwerk belangrijker dan ooit. Maar we hebben simpelweg ook financiële middelen nodig om ons werk te kunnen doen. Om activiteiten en (vaar)vakanties te kunnen organiseren en huisbezoek mogelijk te maken. Daarom wil ik alle vrijwilligers enorm bedanken voor hun inzet bij de loterij. Juist nú laten we zien dat er zoveel meer mogelijk is.”

Eigen netwerk

Ook Arie Slob, regiovoorzitter Alblasserwaard, heeft hier een mooie bijdrage aan geleverd. Hij wist met zijn persoonlijke online lotenverkooppagina 734 loten te verkopen. “Elke dag stuurde ik tien mensen uit mijn netwerk een mail met het verzoek om loten te kopen. Ik denk dat het grote succes vooral te danken is aan mijn uitgebreide netwerk. Het leuke aan deze manier van lotenverkoop is dat het contact met sommige mensen nieuw leven is ingeblazen. Leuk hoor, al was dat niet mijn hoofddoel.”

Studenten

Ook in de regio Vlietstreek werd de lotenverkoop met enthousiasme ontvangen. Regiovoorzitter Michel van Hamersveld werd op een dag gebeld door studentenvereniging Augustinus met de vraag of zij loten mochten verkopen voor de Zonnebloem. Tijdens de ontgroeningsweek moeten studenten namelijk geld verdienen voor een goed doel. “Natuurlijk wilden wij dat goede doel wel zijn! Er werden direct tien studenten aangewezen die deur aan deur gingen werven. Van tevoren ben ik even met ze samen gaan zitten om uit te leggen waarom de Zonnebloem zo belangrijk is voor mensen met een lichamelijke beperking.”

Inhoudelijk verhaal

In drie dagen tijd verkocht de studentenvereniging 875 loten. Een enorm aantal voor zo’n korte periode. Michel: “Met jonge mensen kun je veel teweegbrengen. Zo’n enthousiaste knul of meid aan de deur die een goed verhaal weet te brengen, kan veel mensen overtuigen om loten te kopen. Elke avond kwamen we daarom na het werven bij elkaar om te bespreken hoe het was gegaan, om vragen te beantwoorden en dingen te bespreken waar zij tegenaan liepen. Met die nieuwe info konden de studenten dan weer vooruit.”

Er kan zoveel meer dan je denkt

De opbrengst van de Zonnebloemloterij gaat naar dagjes uit, lokale activiteiten en aangepaste vaarvakanties. Als kennispartner in toegankelijkheid werkt de vereniging bovendien aan het toegankelijker maken van verschillende vrijetijdslocaties als pretparken, musea, dierentuinen en voetbalstadions. Daarnaast heeft de Zonnebloem meer dan 50 rolstoelhuurauto’s, verdeeld over Nederland.

Winnende lotnummers

De winnende lotnummers zijn te vinden op www.zonnebloem.nl/loterij. De uitslag is vanaf die tijd ook te vinden op NOS Teletekstpagina 552. Ook kunnen mensen bellen naar het servicenummer 0900 06 33 (0,35 eurocent per gesprek + de gebruikelijke gesprekskosten).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant