Afbeelding

Nederlanders aten vorig jaar 7 miljoen minder dieren, vooral minder kippen

Algemeen 169 keer gelezen

We aten in 2020 per persoon gemiddeld 1,9 kilo minder vlees dan in 2019, blijkt uit een rapport van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. Historisch, want nog nooit eerder werd in Nederland zo´n sterke daling gemeten. Maar hoeveel dieren zijn dat eigenlijk? ProVeg rekende het uit.

De totale besparing aan vlees bedraagt ruim 30.000 ton. Kippenvlees werd het meest verminderd (0,8 kilo per persoon), gevolgd door varkensvlees (0,5) en rundvlees (0,4). De Wageningse cijfers zijn gebaseerd op karkasgewichten, dus door ze door het gemiddelde slachtgewicht van de verschillende diersoorten te delen valt snel te berekenen hoeveel minder dieren we aten:

-6976000 kippen
-88980 varkens
-83048 schapen/geiten
 -20639 koeien

In totaal bijna 7,2 miljoen dieren.

Dat het overgrote deel hiervan (6,98 miljoen) uit kippen bestaat, komt niet alleen doordat we relatief veel kip hebben geminderd. De doorslaggevende reden hiervoor is het veel lagere slachtgewicht van kippen (2 kg) vergeleken met koeien (338 kg) en varkens (98 kg). Er komt gewoon veel minder vlees van een kip dan van een koe of varken, waardoor je per portie vlees véél meer dieren moet slachten.

Kleiner dier, meer dierenleed

“Mensen staan hier bijna nooit bij stil, als ze in de winkel proberen een diervriendelijke keuze te maken” zegt Pablo Moleman, mede-oprichter van ProVeg Nederland, “We kijken wel naar welzijnslabels en -sterren, maar vergeten dat de grootte van het dier een gigantische rol speelt in de hoeveelheid dierenleed die je aankoop veroorzaakt. Die ligt bij een pakje kipfilet dus ruim honderd keer zo hoog als bij een vergelijkbaar pakje rundvlees. Nog los van het feit dat het welzijnsniveau in kippenstallen ook tot de slechtste van alle landbouwdieren behoort.”

De grote winnaars van de lagere vleesconsumptie in 2020 zijn dus bijna 7 miljoen kippen. En wie diervriendelijker wil eten, doet er goed aan om vooral zo weinig mogelijk kip te eten. “En vis” voegt Moleman nog toe, “want ook vissen hebben vaak een kleine lichaamsgrootte, en het vangen of kweken van vis veroorzaakt enorm veel dierenleed. Om nog maar niet over insectenburgers te beginnen...”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant