Afbeelding
Wil van Balen
Column

Bijna Voorne aan Zee

Algemeen 475 keer gelezen

De laatste begroting van onze gemeente is unaniem door de Raad vastgesteld. Zo spannend was dat niet met het aanloopjaar naar Voorne aan Zee. Laten we eens met een paar verschillende brillen vooruit kijken: wonen, lokale overheid en duurzaamheid.

We moeten zorgen  dat er meer gezinnen met jonge kinderen komen wonen, dat afgestudeerde studenten weer graag terugkomen naar hun oude woonplaats. Ouderen willen op andere manieren wonen. Dan moeten we zorgen voor de juiste huisvesting. Wat een kansen biedt dit allemaal: verduurzamen van alle nieuwbouw en de oudere wijken isoleren en vergroenen.  Onze lokale overheid moet een bereikbare overheid zijn. Gemeenteraden zijn de democratische bestuurslaag die het dichtst bij onze bevolking, bij lokale bedrijven, het verenigingsleven en het maatschappelijk middenveld staat. Zorg dat het gemeentebestuur en de ambtenaren benaderbaar zijn, zichtbaar voor de bewoners, ook in de kernen! Dienstbaarheid kan je slim organiseren, zodat de inwoners en bedrijven geen last hebben dat we opeens een gemeente zijn met 72.000 inwoners.

De klimaattop in Glasgow, we kunnen niet om duurzaamheid heen. Duurzaamheid is een breed begrip, dat is lastig. Er moeten in Glasgow  grote besluiten genomen worden. Zelfs Rutte zei dat we te lang gepraat en te weinig actie ondernomen hebben. Actie, actie, actie waren zijn laatste woorden van zijn openingsspeech. Na wat ge-bla-bla-bla sluit Nederland toch aan bij de VS en de UK om te stoppen met overheidssteun in fossiele projecten. Een groot knelpunt is de energie armoede. D66 zet vol in op het tegengaan van die energie armoede. Denk hier bij aan huis-gebonden financiering, het stimuleren van isoleren en zonnepanelen.

Laten we er voor zorgen dat de kosten van de energietransitie niet op de schouders komt van degenen die dit niet kunnen dragen.  Klimaatadaptatie met groene daken, veel meer laadpalen voor het groeiend elektrisch vervoer, veel meer groen in de wijken! De landbouw moet anders. Voorne aan Zee is een agrarisch gebied. D66 gaat naast de boeren staan om ze echt verder te helpen in de toekomstbestendige landbouw. Nu niet meer te veel praten, maar aan de bak!

Mieke Bakker, fractievoorzitter D66

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant