De klimaatburgemeesters Jeroen van Halderen en Emmely Boersma
De klimaatburgemeesters Jeroen van Halderen en Emmely Boersma Wil van Balen

Twee klimaatburgemeesters in Hellevoetsluis

Algemeen 356 keer gelezen

Hellevoetsluis heeft tijdelijk drie burgemeesters! Naast burgemeester Junius zijn Emmely Boersma en Jeroen van Halderen namelijk benoemd als klimaatburgemeesters van Hellevoetsluis. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vorige week bekend bij het startsein van de Nationale Klimaatweek. 

Het is de bedoeling dat Emmely Boersma en Jeroen van Halderen de inwoners van Hellevoetsluis inspireren zich ook in te zetten voor een beter klimaat. Speciaal voor deze benoeming ontvingen Emmely en Jeroen een ‘Nationale Klimaatweekvlag’ die zij kunnen ophangen op een plek naar keuze. Emmely en Jeroen zijn veel met het klimaat bezig en hopen met hun duurzame voorbeeld mensen in directe omgeving aan te zetten tot actie.

Emmely
Emmely Boersma is reeds op vele terreinen bezig te verduurzamen. “Ik wil de mensen graag laten zien dat je met kleine stapjes ook wat kunt bereiken. Als er maar genoeg mensen dezelfde stappen maken, wordt dat vanzelf één grote stap. Zo heb ik bijvoorbeeld van restjes van kaarsen een nieuwe kaars gemaakt. Hoe ik dat heb gedaan, laat ik zien op mijn Instagram account zelfvoorzienendemeid, en ik merk dat ik anderen daarmee inspireer om hetzelfde te doen.”

Sinds kort koopt Emmely boodschappen via Pieter Pot. “Dit bedrijf wil aantonen dat je lekkere producten kunt aanschaffen zonder dat je verpakkingen koopt. Het werkt een beetje zoals de glazen melkfles van vroeger. De producten die ik bij Pieter Pot aanschaf, worden geleverd in herbruikbare glazen potten. Ze staan ook nog eens leuk in mijn keuken.” Het is echt niet zo moeilijk om je dagelijkse gewoontes en consumptiegedrag aan te passen en te verduurzamen. Emmely: “Dat is iets wat ik al doe en wat ik als klimaatburgemeester wil blijven doen. Via mijn socials wil ik zo veel mogelijk jonge mensen bereiken om hetzelfde te doen.” 

Op haar Insta vertelt Emmely allerlei weetjes. Van tips over hoe (lang) producten bewaard kunnen worden, tot het hergebruik van eetstokjes toe. “Echte voorbeelden dus, van die kleine stapjes die iedereen vrij gemakkelijk kan maken en die echt een verschil kunnen gaan uitmaken.” Een andere tip die Emmely geeft is het opzeggen van allerlei schriftelijke post die allerlei bedrijven bezorgen. “Iedere niet ontvangen papieren post telt, dat scheelt jaarlijks heel wat papierverspilling. Dus als iedere lezer nu eens één bedrijf meldt geen post meer te willen ontvangen, dan zijn we weer wat opgeschoten.”

Jeroen
Jeroen van Halderen, de andere klimaatburgemeester, focust zich met name op het gebruik van de fiets: “Minder autogebruik is mijn doel. Ik fiets dagelijks vanuit Hellevoetsluis naar mijn werk in Schiedam. Het is heerlijk om de file voorbij te rijden. Fietsen is goed voor het klimaat en het houdt je fit. En”, zo voegt hij toe, “eventueel opgelopen frustraties fiets je er gemakkelijk uit, zodat je heerlijk ‘leeg’ thuiskomt van je werk. Ik wil anderen er op wijzen dat fietsen echt goed voor je is.” Jeroen wil binnen Hellevoetsluis gaan pleiten voor nog betere fietsmogelijkheden en wellicht een wat minder prominente rol voor de auto’s. “Zo zou er in de nieuw te bouwen wijken best wat mindere brede wegen voor het autoverkeer kunnen worden aangelegd, waardoor je mensen aanmoedigt de auto wat vaker te laten staan.” Jeroen geeft hiermee al gedeeltelijk invulling op wat in de strategische visie voor Voorne aan Zee is verwoord.

Gesprek met de echte burgemeester
Emmely heeft begrepen dat de klimaatburgemeesters worden uitgenodigd voor een gesprek met burgemeester Junius. “Daar zie ik naar uit en wie weet kunnen we inspreken in de gemeenteraadsvergadering. Misschien kunnen we daar wat zaadjes planten voor veranderingen die later effect gaan hebben.” Emmely gaat zelf in ieder geval stap voor stap verder met verduurzamen en hoopt dat anderen haar volgen. Op www.opvoorneputten.nl heeft ze in een blog geschreven over 8 duurzame hotspots die al bestaan op Voorne-Putten.

Bewustzijn
Het gesprek wordt afgerond met de slotvraag ‘wat hopen jullie bereikt te hebben na de zittingsperiode’? Emmely hoeft niet lang na te denken: “Ik hoop dat er extra bewustzijn is gekweekt voor wat er lokaal allemaal mogelijk is. Dat we lokale producten kopen, liefst niet meer in plastic verpakt, en dat we deze boodschappen kopen zonder steeds de auto nodig te hebben. Als iedereen één gewoonte verduurzaamt, dan bereiken we al heel wat. Een simpel voorbeeld is het gebruik van een herbruikbaar wattenschijfje om make-up te verwijderen.” Jeroen houdt zijn focus op het fietsverkeer. “Ik hoop echt dat ik mensen kan aanzetten tot het meer gebruiken van hun fietsen en het laten staan van de auto.” Tot slot nog een kleine tip van Jeroen: “Ga een zogenaamd Correctbook of GreenBook gebruiken. Dat is een uitwisbaar notitieboek. Echt een uitkomst, en super duurzaam.”

Klimaatburgemeester
Via www.iedereendoetwat.nl werd voor elke gemeente in Nederland tenminste één klimaatburgemeester gezocht. De Klimaatburgemeester moet een voorbeeld zijn voor anderen. Iemand die laat zien wat er allemaal mogelijk is om het klimaat te helpen. Een klimaatburgemeester mag zelf bepalen hoe hij of zij de rol invult. Er hebben zich 142 klimaatburgemeesters uit 101 gemeenten aangemeld

Klimaatburgemeesters hopen tijdens de Nationale Klimaatweek en daarna andere inwoners uit de gemeente te inspireren om ook iets te doen voor een beter klimaat. Dat kan iets groots zijn of klein. Goedkoop of duur. Van zonnepanelen op het huis tot minder voedselverspilling. Of een duurzame actie in de straat of wijk met de buren. Een klimaatburgemeester geeft voorbeelden aan anderen in zijn of haar gemeente en hij of zij inspireert anderen om óók het klimaat te gaan helpen. Hoe hij of zij de rol invult mag de klimaatburgemeester zelf bepalen. Een activiteit organiseren zou kunnen, maar hoeft niet. De klimaatburgemeester is in functie tot eind 2021. 

Voor de volledigheid: aan de rol van klimaatburgemeester kunnen geen rechten worden ontleend. De titel klimaatburgemeester is geen officiële titel. Het kent geen juridische grondslag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant