De toekomstvisie schetst een beeld van de gemeente die wij in 2030 willen zijn
De toekomstvisie schetst een beeld van de gemeente die wij in 2030 willen zijn Foto: Wil van Balen

Fusiecommissie positief over strategische visie

Algemeen 384 keer gelezen

Nog ruim een jaar te gaan en dan is het zover: Hellevoetsluis, Westvoorne en Brielle vormen samen de fusiegemeente Voorne aan Zee. 

De fusievoorbereiding is een intensief traject. Op dit moment ligt de strategische visie ter tafel. Deze Toekomstvisie Voorne aan Zee, ‘Een gezonde en veilige plek om te wonen, werken en recreëren’, wordt eind november, begin december in de drie gemeenteraden besproken. In de vergadering van 1 november jl. heeft de fusiecommissie besloten een positief advies over de toekomstvisie uit te brengen aan de drie gemeenteraden. 

De toekomstvisie schetst een beeld van de gemeente die wij in 2030 willen zijn. De toekomstvisie is tot stand gekomen door veel gesprekken en overleg. Met colleges en raden zijn gesprekken gevoerd over ambities voor de nieuwe gemeente. Ook is gekeken naar kansen en bedreigingen, trends en ontwikkelingen. Door inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en experts is gedeeld wat volgens hen het meest wenselijk en kansrijk is voor Voorne aan Zee. Met die basis kunnen de gemeenteraden en colleges van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne de nieuwe gemeente een goede start geven. De uitgangspunten in deze toekomstvisie worden verder uit- gewerkt in verschillende deelplannen. 

Vier opgaven
Uit de analyse en de gegeven input zijn vier opgaven benoemd: 1. Het landschap centraal: De gemeente streeft naar balans tussen rust en ruimte en het aantrekken van toerisme en ontwikkelen van recreatie. De kust en duinen zijn specifieke aandachtsgebieden. 2. Vitale en sociale dorpen en wijken: De dorpen en wijken hebben goede basisvoorzieningen op het gebied van onderwijs, kinderopvang, (sport) verenigingen en sociaal-culturele activiteiten. De dorpen en wijken kennen een sterke sociale samenhang en grote betrokkenheid. De gemeente zet zich in voor specifieke groepen en het nadrukkelijker centraal stellen van de leefomgeving en levensgebeurtenissen van inwoners. Daarnaast hebben alle inwoners toegang tot voorzieningen van goede kwaliteit. 3. Werken en ondernemen stimuleren en ondersteunen: De gemeente werkt aan een arbeidsmarkt dichtbij de Rotterdamse haven waar vraag en aanbod meer op basis van vaardigheden matchen. De gemeente stimuleert de economie van Voorne aan Zee door een rode loper aanpak voor ondernemers. Daarbij ligt de nadruk op sectoren die passen bij de identiteit van Voorne aan Zee. 4. Samen duurzaam: De gemeente pakt deze opgave in samenhang op, in samenwerking met de regio. Er is specifiek aandacht voor het terugdringen van stikstof en verduurzaming van bestaande woningen. Energietransitie, circulaire economie, een duurzaam voedselsysteem en klimaatadaptatie, het zijn dé uitdagingen voor de komende decennia.

Toekomstbeeld 2030
Er is op basis van alle input een schets gemaakt van het toekomstbeeld van Voorne aan Zee in 2030. De huidige wijken en kernen zullen hun authenticiteit hebben behouden. In 2030 zal er gebouwd zijn om mensen betaalbaar te kunnen laten wonen en zijn er experimenten georganiseerd om het gebruik van de (tweede) auto terug te dringen. Ieder dorp en iedere wijk heeft een gemeenschapshuis en veel voorzieningen voor zowel ouders als kinderen zijn op loop en fietsafstand bereikbaar. Er zijn nieuwe parkeerplaatsen aangelegd zodat het strand en de vestingen beter bereikbaar zijn en er is geïnvesteerd in recreatievoorzieningen, zoals nieuwe horeca, openbare toiletten en vakantiehuisjes. Er zijn nieuwe economische kansen, bijvoorbeeld de groeiende vraag naar ouderen- en verpleeghuiszorg en daarbij de economische kansen die het Rotterdamse havengebied met al zijn innovaties biedt. De landbouwsector werkt aan verduurzaming, met bijvoorbeeld hightech kassen en teeltwijzen die milieu, klimaat en natuur ontzien. Streekproducten worden hetzij op de wekelijkse markt met streekproducten dan wel rechtstreeks bij de boer verkocht. Het gemeentebestuur spant zich in om een benaderbare, betrouwbare en transparante partner te zijn, want de samenleving rekent erop dat de gemeente ondersteunt als dat nodig is. De dienstverlening van de gemeente is dicht in de buurt, bijvoorbeeld door serviceloketten die makkelijk bereikbaar zijn of door bezorging aan huis. Ambtenaren wisselen hun plek op kantoor af met ontmoetingsplekken, zoals een buurthuis of kantine van de sportvereniging. Vernieuwende vormen van actieve samenwerking en betrokkenheid zullen worden verkend, zoals het burgerforum en het Right to Challenge principe, dat het mogelijk maakt dat groepen bewoners taken van de gemeente onder voorwaarden kunnen overnemen, met bijbehorend budget.

Fusiecommissie
Op 15 april 2020 hebben de drie gemeenten besloten een fusiecommissie aan te stellen. Deze doet voorstellen en maakt afspraken. De commissie bestaat uit vier raadsleden per gemeenteraad. De fusiecommissie heeft twee functies * Een adviesfunctie voor besluitvorming in de gemeenteraden over de fusie * Een ‘forum’ -functie voor afstemming met het Bestuurlijk Regieteam Planning Voor de nieuwe gemeente er op 1 januari 2023 is, moet een aantal belangrijke documenten gereed zijn. 1. Het herindelingsontwerp en -advies. Dit is gereed. 2. Een strategische visie. Dit document wordt in de gemeenteraadsvergaderingen van november en december besproken. 3. Het projectplan ‘Voorbereiding nieuwe gemeente’.

Meer informatie : https://www.naar1gemeenteopvoorne.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant