Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Noodopvang statushouders en vluchtelingen Koopvaardijhaven Hellevoetsluis

Algemeen 1.668 keer gelezen

Hellevoetsluis - De gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne sluiten aan bij het initiatief van Rotterdam, Vlaardingen, Nissewaard en Krimpen aan den IJssel om gezamenlijk kleine, tijdelijke opvanglocaties mogelijk te maken. In Nederland is er een groot tekort aan opvangplekken in bestaande asielzoekerscentra. 

Gemeente Hellevoetsluis heeft aangeboden om voor de drie gemeenten de kortdurende opvang van maximaal 98 statushouders en vluchtelingen mogelijk te maken op een riviercruiseschip in de Koopvaardijhaven. 

Milène Junius, burgemeester van Hellevoetsluis: “We vinden dat we als drie gemeenten op Voorne samen onze verantwoordelijkheid moeten nemen. En doordat ook andere gemeenten in de regio kleinschalige opvang bieden, zorgen we er met elkaar voor dat we ook echt van betekenis kunnen zijn om de overvolle AZC’s te ontlasten en de mensen een goede plek te bieden.”

Met deze kleinschalige opvangmogelijkheden willen de gemeenten gezamenlijk een bijdrage leveren om het nijpend tekort aan opvangplekken in bestaande asielzoekerscentra. Ook de noodzaak van grootschalige (crisis)opvang wordt hiermee voorkomen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zal de noodopvang bieden. De opvang is voor de duur van twee à drie maanden. Naar verwachting kan het schip in november in gebruik genomen worden. Wanneer dat precies zal zijn is nog niet bekend, dat hangt af van de voorbereidingen met de rederij en het COA.

Met het COA wordt afgesproken welke mensen kortdurend opgevangen worden in Hellevoetsluis. De gemeente wil alleen een tijdelijke plek bieden aan vluchtelingen en statushouders, dus niet aan asielzoekers die uit veilige landen komen. Ook worden op het schip geen kinderen opgevangen. Het COA vindt een schip een te groot veiligheidsrisico voor kinderen.

Het tekort aan opvangplekken in de asielzoekerscentra komt doordat veel statushouders en vluchtelingen wachten op permanente huisvesting in Nederlandse steden en dorpen. Hierdoor is in die centra te weinig plek om de nieuwe asielzoekers op te vangen. In het hele land wordt gezocht naar opvangmogelijkheden.  De opvang in Hellevoetsluis is één van de initiatieven in Regio Rijnmond. 

Uit de krant